Polgár Zoltán

Békés város alpolgármestere

Bemutatkozás

Polgár Zoltánnak hívnak és gyermekkorom óta Békésen élek. A Karacs Teréz utcában nőttem fel. Feleségemmel, Marikával - aki fodrász - a Keserű soron alapítottunk családot és neveljük két gyermekünket Sárát és Zoltánt.

Életem vezérlő-csillagai a sport, a közösségi élet és az ezeket átszövő szervező munka. Végigjártam a békési kézilabdasport színtereit: játékosként eljutottam a csapatkapitányságig, dolgoztam játékvezetőként és másodállásban a klub vezetője voltam. A sport mutatta meg nekem a küzdelem emberi arcát, adott életre szóló barátságokat és máig ható tanulságokat. Csapatjátékosnak tartom magam: korábban játékosként, később pedagógusként és napjainkban, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként dolgozva. Álljanak hát most itt közös jövőnk, elképzeléseink, és a terveink:

Hiszek a közösség mindenek fölötti erejében. Hiszek a munka becsületében, az összefogás értékében. Hitem szerint a jövőhöz vezető út nem a vakszerencse, nem az ígéretek kérdése. Itt élve testközelből élem meg a kerületünk, Bánhida mindennapjait. Látom az itteni erősségeket és akadályokat egyaránt. A választásokig folyamatosan, és azután is megtartandó lakossági találkozókon - és akár az internetes fórumokon is - megtalálhatjuk, meg fogjuk találni a közös hangot, kialakítjuk közös stratégiánkat szűkebb környezetünk jövőjének megformálására. Mindehhez az Önök aktív közreműködése, felügyelete adhatja meg felhatalmazást. Önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként az Önök érdekeinek feltétel nélküli képviselete lesz a feladatom a testületben.

Csapatjátékosként szót kell ejtenem Kálmán Tibor pogármesterről és képviselő társaim közös munkájáról: A körzeti munkánkban az általam is kitűzött célokat kell a legfontosabbnak tartanunk. A körzetek lakóiból azonban összeáll városunk Békés lakossága, képviselőikből a képviselőtestület. A feladatok, a terhek, a sikerek és az örömök közössé válnak.

Közössé válnak de nem adódnak össze, inkább megosztódnak. A megosztott feladatok és terhek könnyebbednek, ellenben a megosztott sikerek és örömök többszöröződnek. A választópolgárok közreműködése és felügyelete, a polgármester, a képviselők - Én és a csapatunk - munkája és alázata tömörítheti egybe azt amit közösségnek hívunk. KÖZÖSSÉGNEK, tiszta SZÍVVEL, tiszta LÉLEKKEL.

Megköszönöm eddigi figyelmüket! Mi Békésért Vagyunk!

Hírek, információk:

2024-02-28 10:45:00

Lakógyűlés Karacs 5-6-7

Pozitív hangulatú lakógyűlés a Karacs Teréz utcában

Lakógyűlést tartottunk a Karacs Teréz utca 5., 6., 7. szám alatt élők számára, ami nagyon pozitív légkörben, rendkívül konstruktív hangulatban telt. A beszélgetésen a járdajavításokat, a parkolókat, lakásügyeket és hulladékkal, különösen a biohulladékkal kapcsolatos kérdéseket egyaránt érintettünk. A résztvevők sok előremutató gondolatot fogalmaztak meg.

 

Mindenkinek köszönöm, aki eljött, ahogy köszönöm a hozzászólásokat, véleményeket is!


2024-02-27 11:30:00

Óvodák, bölcsődék karbantartása

Karbantartásokról egyeztettünk

A békési óvodák és bölcsődék vezetőivel tartottunk megbeszélést az intézményeket érintő karbantartási feladatokról. Számunkra nagyon fontos, hogy a békési gyerekek számára a legjobb körülményeket biztosítuk, ezért nagyon lényegesek az ilyen egyeztetések. A munkálatok hamarosan el is kezdődnek.


2024-02-24 08:25:00

Magyarittabé - fúvósok

Óriási sikert aratott a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar

Másfél órás, nagy sikerű koncertet adott a Bagoly László vezette Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar testvértelepülésünkön, Magyarittabén. A helyiek hatalmas tapssal és ovációval fogadták a filmzenéket és egyéb népszerű dallamokat felvonultató remek műsort.

 

Biztos vagyok benne, hogy a nagyszerű koncert, Bagoly Lászlóék minőségi előadása rengeteget tett hozzá az egyébként is kiváló kapcsolatokhoz.


2024-02-14 08:55:00

Védőnők köszöntése

Megköszöntem védőnőink remek munkáját

A városunk életében kiemelten fontos munkát végző védőnőket köszöntöttem. A szakemberek munkája rengeteg család életben kulcsfontosságú, hozzáértésük, tudásuk, tapasztalatuk és emberségük már számos helyzeten segítette át a szülőket és gyermekeiket. Szerepvállalásukkal nagyban hozzájárulnak a Babafa-program sikeréhez is.

 

Köszönöm a munkájukat! Köszönöm a segítségüket!


2024-02-11 13:00:00

XII. Sportbál

Négyszázan vettek részt a sportbálon, és segítették a helyi klubokat, egyesületeket

Tizenkettedik alkalommal rendeztük meg a Békési Sportbált a sportcsarnokban. Az eseményre közel négyszázan látogattak el, hogy segítsék a helyi sportklubokat- és egyesületeket, illetve hozzájáruljanak a békési fiatalok sportolásához. Látványos bemutatók színesítették a programot, zenélt a Mediterrán zenekar. A bál fővédnöki tisztségét Dankó Béla országgyűlési képviselő, védnöki tisztségét Kálmán Tibor polgármester töltötte be.

 

Nagyon örülök, hogy sokan eljöttek, és támogatták a nemes célokat. Hétfőtől pedig folytatjuk a munkát városunk infrastrukturális fejlesztései érdekében.


2024-02-05 14:30:00

Süti verseny nyereményjáték nyertes

Idén dr. Pálmai Tamásnak kedvezett fortuna a Békés kedvenc sütije versenyhez kapcsolódóan életre hívott nyereményjáték sorsolásán.

Így ő nyerte a cukrászati anyagokra és kellékekre beváltható ajándékutalványt.

Dr. Pálmai Tamás kiváló háziorvos és igazi közösségi ember, egyetlen nemes kezdeményezés sem zajlik nélküle a városban, éppen januárban hívták életre a XX. jótékonysági KÉSZ-bált óriási sikerrel. Most pedig neki kedvezett a szerencse.

Mint ismert, 2023-ban Csumpila Gábor Coco Love fantázianevű finomsága lett Békés kedvenc süteménye. A Coco Love elnevezésű finomságot tavaly év végén vásárolhatták meg az érdeklődők a város cukrászdáiban, a vevők pedig nyereményjátékon vehettek részt.

 


2024-02-02 13:30:00

Kukatároló megbeszélések

Újabb kukatárolókat telepítünk

Az Ady utca 6. és a Karacs Teréz utca 6. szám alatti tömböknél egyeztettünk az ott élő lakókkal. Mindkét helyen rengeteg a panasz a guberálók, a szemetelők és a kukák megrongálása miatt. Éppen ezért szorgalmazták, hogy zárt kukatárolókat telepítsenek oda. Mindkét helyen összehívják a tömbök lakóközösségeit és megbeszélik a lakókkal, miként látják az elképzelést. Önkormányzati képviselőként jelen volt a megbeszélésen Mucsi András is.

A Karacs utcában a gaztalanítás problémáit is körüljártuk, arra is megoldást fogunk találni.


2024-02-01 14:30:00

Mona néni

Mona nénivel és Sebestyén Mártával találkoztunk

Mucsi András önkormányzati képviselőtársammal közösen Budapesten jártunk szerdán. Utunk során találkoztunk a városunkhoz ezzel szállal kötődő, és azt mindig büszkén vállaló Sebestyénné Farkas Ilonával, Mona nénivel, a kiváló karnaggyal és világhírű lányával, Sebestyén Márta énekesnővel.

Nagyszerű hangulatú beszélgetésünkön számos témát érintettünk. Mucsi András könyvet ír a Szegedi Kis István Gimnázium történetéről, amelyben Mona néni is szerepelni fog majd, ennek kapcsán nagyon sok szép emlék elevenedett meg. Természetesen nem hagyhattuk ki városunk óriási hagyományokkal bíró, országos jelentőségű programját, a Békés-tarhosi Zenei Napokat sem. Szó esett arról, hogy szeretnénk, ha Sebestyén Márta is felléphetne a nívós rendezvénysorozaton, amivel még inkább emelné az amúgy is elismert program fényét. Számunkra nagyon fontos, hogy minél több Békéshez valamilyen módon kötődő előadó lépjen fel BÉTAZEN-en.

 

Nagyon hálás vagyok a beszélgetésért, két remek művésszel, egyben kiváló emberrel találkozhattunk!


2024-02-01 09:00:00

Értéktár

Könyv készülhet a békési értékekről

Megtartotta ülését a Mucsi András elnök vezette Békési Értéktár Bizottság. A tanácskozáson beszámoló hangzott el a tavalyi munkáról, illetve az idei tervekről is. Az elképzelések között szerepel, hogy könyv készüljön a békési értékekről.

 

Mindez nagyon fontos, hiszen így megörökíthetjük, megtarthatjuk a jelen és a jövő számára városunk kiváló értékeit, különlegességeit, és azokat bemutathatjuk mind a helyiek, mind a más településről érdeklődők számára.

 


2024-01-26 13:55:00

Békésen Magyarittabé polgármestere

Tovább mélyítjük a testvértelepülési kapcsolatokat

Kerekes József, Magyarittabbé polgármestere, a szerbiai Pénzügyminisztérium államtitkára és Patai Attila alpolgármester látogatott Békésre. A két településvezetővel az együttműködés további erősítéséről beszélgettünk, és megállapodtunk abban, hogy még szorosabbá igyekszünk fonni a kapcsolatokat, szeretnénk a kultúrától a sporton át a lakossági szintig minden területen előrelépni a jövőben is. A Téli találkozó című rendezvénysorozaton Békés is szerepet fog vállalni, a Belencéres Néptáncegyüttes biztosan fellép majd. A tűzoltóink között is erősek a kapcsolatok.

A találkozó során meglátogattuk a BFKC felnőtt csapaténak edzését, hiszen a sport terén is erősek a kapcsolatok. Szintén felkerestük önkormányzati tűzoltóságunkat, ahol két garnitúra felszereléssel is megajándékoztuk vajdasági barátainkat. A lánglovagok között régóta nagyon jók a szakmai és emberi kapcsolatok.

 

Külön öröm, hogy lassan két évtizede köszönthetjük Békésen magyarittabéi barátainkat.

 

Hajrá Magyarittabé! Hajrá Békés!


2024-01-24 20:20:00

Bizottsági ülések

Üléseztek a bizottságok

A képviselő-testület csütörtöki ülése előtt ismét üléseztek a grémium mellett működő bizottságok, a humán és szociális, a pénzügyi és városfejlesztési, valamint az ügyrendi, lakásügyi és közrendvédelmi bizottság egyaránt megtartotta tanácskozását. Az üléseken számos fontos téma került napirendre. A teljesség igénye nélkül a testvértelepülési kapcsolatokról, a békési nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatáról, az elmúlt öt évben nyújtott lakáscélú kamatmentes kölcsönökről, valamint újabb pályázatokról is egyeztettünk. 


2024-01-23 09:25:00

Szőnyegek méretre vágása

Új szőnyegek a közelgő báli programokon

Zajlanak az előkészületek a közelgő békési báli rendezvényekre. Ezen a szombaton a KÉSZ-bált, február 10-én pedig a sportbált tartják majd a városi sportcsarnokban. Hogy még ízlésesebb környezet várja a résztvevőket, a korábban Budapestről kapott szőnyegeket vágtuk méretre. Így már azok fogják díszíteni a termet a programokon.


2024-01-22 20:00:00

Magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját ünnepeltük

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi műsort az önkormányzat és a Békés Városi Kulturális Nonprofit Kft. a városháza dísztermében. Köszöntőt mondott Kálmán Tibor, településünk polgármestere, majd a Belencéres Néptáncegyüttes, illetve Nádra Kitti és Balázs Csongor előadóművészek adtak ünnepi műsort.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

2024-01-19 13:45:00

Fogadóóra - 2024. január

Fontos kérdésekkel foglalkoztunk a fogadóórámon

Több fontos lakossági megkeresést is kaptam a fogadóórámon. Egyebek mellett csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémákat vetettek fel a hozzám fordulók, illetve a vállalkozások támogatása is szóba került. Valamennyi ügyben igyekszem minél előbb eljárni.

 

Arra kérem Önöket, hogy problémáikkal, javaslataikkal, észrevételeikkel a polgar.zoltan@bekesvaros.hu email címen keressenek. Igyekszem minél előbb válaszolni. Előre is köszönöm az együttműködésüket!


2024-01-18 10:45:00

A sportanács idei első ülése

Idén először ülésezett a sporttanács

Ebben az évben első tanácskozását tartotta a békési sporttanács. Az ülésen egyebek mellett előkészítettük a tavalyi támogatások elszámolását, illetve az idei támogatásokról is egyeztettünk. Reményeink szerint városunk költségvetése – amelynek készítésén jelenleg is dolgozunk – lehetőséget ad arra, hogy a tavalyihoz hasonló mértékű támogatást kapjanak a sportklubok, a sportegyesületek.

 

A békési sportolók, a békési csapatok tavaly is számos szép eredményt értek el, amihez ezúton is gratulálok.

 

Hajrá Békés!


2024-01-12 09:25:00

Doni katasztrófa - megemlékezés

Nagyapámra is emlékezem a mai napon

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943. január 12-én indult meg a Vörös Hadsereg nagy erejű támadása a Don-kanyarban, melynek következménye a magyar királyi 2. honvéd hadsereg tragédiája lett.

Drága nagyapám a 2. honvéd hadsereg katonájaként volt részese a hadműveletnek, és ő a szerencsésebbek közé tartozott, hiszen hazatérhetett a távoli pokolból. Két év elképesztően nehéz hadifogság után láthatta újra a szeretteit, két év után láthatta újra otthonát, két év után térhetett haza Békésre.

A folyamatosan üzemanyag-, fegyver- és lőszerhiánytól szenvedő, nem megfelelően élelmezett magyar katonák még elégséges páncélelhárítást és nagyobb műszaki akadályokat nélkülözve is képesek voltak több ponton napokig kitartani a létszámát és felszereltségét tekintve egyaránt túlerőbe lévő ellenséggel szemben.

A támadók egy-két nap leforgása alatt számos állásukban felszámolták a védelmet, a magyar vonalak mégsem szakadtak szét teljesen, így – szemben például a Sztálingrádnál katlanba zárt 6. német hadsereggel – a szovjetek nem is tudták elérni a legfőbb hadműveleti céljukat: a 2. hadsereg teljes bekerítését és megsemmisítését. A honvédek helytállását mutatja, hogy a Don urivi hídfőjéből támadó 132 szovjet harckocsiból 83 semmisült meg az offenzíva első három napja során. A magyar védelem végül két hét alatt bomlott fel a kétszáz kilométer hosszú arcvonalon. 127-128 ezer főre tehető az elesettek, sebesültek vagy fogságba kerültek száma.

 

Tisztelet a Hősöknek! Nagyapám emlékét örökké megőrzöm!


2023-12-03 18:15:00

Első adventi vasárnap

„Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben megdobogtatja az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma?” (Márai Sándor)

Az első adventi vasárnapot tartottuk az ünnepváráshoz méltó díszbe öltözött Gödörben. A jelenlévőket Kálmán Tibor, városunk polgármestere köszöntötte. Igei gondolatokat mondott Surman László, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió hitéleti-missziós főigazgatója. Igét olvasott és imádkozott Gyaraki László, a Békési Baptista Gyülekezet gyülekezetvezetője. Közreműködött a Központi Óvoda csoportja.

A rendezvény fő attrakciójaként Kocsis Dénes musical színész és énekes adott ünnepi műsort.


2023-11-28 15:55:00

Bizottsági ülések - november

Idei utolsó üléseit tartotta a pénzügyi és városfejlesztési bizottság

Idei utolsó üléseit tartotta a pénzügyi és városfejlesztési bizottság, az ügyrendi, lakásügyi és közrendvédelmi, valamint a humán és szociális bizottság. Valamennyi grémium számos a város életében fontos kérdést, így kiemelt szociális témákat érintett munkája során. A képviselő-testület csütörtökön ülésezik.

 


2023-11-27 17:15:00

Fenyőátültetés

Helyére került a város leendő karácsonyfája

Hétfőn délelőtt a református templom kertjéből egy erre szakosodott kecskeméti cég munkatársai kiemelték, majd a Rendezvénygödör közelébe szállították át azt a mintegy 6-7 méteres fenyőt, ami a város karácsonyfája lesz. Az elmúlt években mindig vágott fa töltötte be ezt a szerepet, idén azonban az a döntés született, hogy élő fa legyen a város karácsonyfája. A növényre igyekszünk odafigyelni, ápolni, gondozni, holnap pedig el is kezdik díszíteni a fenyőt.


2023-11-22 17:20:00

Almalé az oktatási-nevelési intézményekbe

275 liter almalevet vittem óvodákba, iskolákba

Városi programunk keretében 275 liter egészséges almalevet juttattam el öt oktatási-nevelési intézménybe a Békési Szociális Szövetkezetnek köszönhetően. A Földvár Bölcsődébe, a Csillagfürt Református Óvodába, a Gólyafészek óvodába, a Bóbita óvodába és a Szegedi Kis István Református Intézmény Szánthó Albert utcai iskolaegységébe egyaránt vittem a kiváló gyümölcsléből.

Nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek egészséges táplálkozását, ezért is indítottuk el a programot.


2023-11-09 18:50:00

OTP megnyitó

Átadták a megújult, megszépült, még a korábbinál is modernebb békési OTP fiókot.

A beruházásnak köszönhetően korszerű körülmények várják az ügyfeleket. A felújítás nagyon jól sikerült, ami városképi szempontból is kiemelten fontos.

 

Gratuálok a beruházáshoz!


2023-11-09 14:00:00

Utcafórum

Folytatódott az utcafórum-sorozat

Az uszoda parkolójában tartottam utcafórumot kedden délután. A jó hangulatú programon számos téma szóba került, így a Körösi Csoma Sándor utca javításai, a Mátra utca aszfaltozása, a szemétszállítás, illetve az illegális hulladéklerakás kérdései. Utóbbival évek óta folytatunk komoly küzdelmet, és természetesen tovább dolgozunk, hogy a jelenség minimálisra csökkenjen.

 

Az elmúlt néhány hétben három alkalommal tartottam fórumot, amelyekre szép számú érdeklődő látogatott el.

 

Köszönöm, hogy eljöttek, köszönöm a javaslatokat, az észrevételeket!

 

Tavasszal folytatjuk!

 

Addig is örömmel veszem véleményüket, javaslataikat a polgar.zoltan@bekesvaros.hu email címen.

 

 

 


2023-11-07 08:30:00

Szegedi Kis István sétány - új járda

Új járda készült

Elkészült a Fábián utcától a Csillagfürt Református Óvodáig tartó járda a Szegedi Kis István sétányon. A beruházás a Békési Református Egyházközség és önkormányzatunk együttműködésével valósult meg, és ékköve a területnek, máris több kedvező visszajelzést kaptunk a fejlesztésről.

Várhatóan jövőre pedig új parkolókat is kiépítünk majd a területen.


2023-11-06 11:00:00

Sporttanács

Aktuális kérdésekről egyeztetett a sporttanács

Az idei tapasztalatokról és már jövő évről is egyeztettünk a sporttanács ülésén.

A támogatásokkal kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek, jók a visszajelzések. A megbeszélésen már szóba került a jövő év is, amelyről januárban részletesen tárgyalunk majd.

Beszéltünk arról is, hogy a Békési Férfi Labdarúgó Klubhoz kerül a sportpálya üzemeltetése.


2023-11-04 11:00:00

Babafa-program, szilvafák átadása

Lezajlott az idei Babafa-program

A szilvafák kiosztásával kezdődött meg az idei Babafa-program. A békési önkormányzat kezdeményezésemre 2020 tavaszán döntött a „Mert Fából lesz az Erdő” elnevezésű faültetési program elindításáról. Az akció legfőbb célja, hogy életre szóló emléket biztosítsunk a békési újszülötteknek, illetve családjaiknak. A szervező munkában nagyon komoly szerepet töltenek be a védőnők, akik folyamatosan felkeresik az újszülött babák szüleit, és eljuttatják hozzájuk a babafa igényléséhez szükséges adatlapot. Köszönet és elismerés mindezért a kiváló szakembereknek.
A szülők két lehetőség közül választhattak. Dönthettek úgy, hogy otthonukban, házuk udvarán, annak közelében ültetik el az önkormányzat által biztosított szilvafát. Emellett idén 84 család döntött, számukra kedden délután adtuk át a növényeket a polgármesteri hivatal udvarán.
A másik lehetőség, hogy az önkormányzat ülteti el a fákat. Ezt a lehetőséget ebben az évben 58 család választotta. Idén a Dánfoki Üdülőközpont mögötti területen történt meg ez ma délelőtt, ahol keskenylevelű kőriseket ültettünk el. A fákkal körülölelt területen egy babafaösvény jön majd létre, illetve reményeink szerint az évek során egy új pihenőpark szolgálja majd a kikapcsolódást.
A "Mert Fából Lesz az Erdő" program fogadtatása a kezdetektől kedvező. 2020 őszén 50 facsemetét ültettünk el a Május 1. Parkban. 2021-ben 170 facsemetét igényeltek a családok, ezek közül 64 fa a Csabai úti kerékpárút mellett növekszik, míg 106 család vitt haza szilvafát. 2022-ben ismét a Csabai úti kerékpárút mentén folytattuk az ültetést, 82 facsemetével gazdagodott a fasor, 75 szilvafát pedig otthon ültettek el a családok.
A 470-es út mellett már nincs több hely, ezért döntöttünk úgy, hogy Dánfokon folytatjuk a programot, ahol a kiválasztott terület éveken át kiváló helyszínként szolgál majd a kezdeményezésnek.
A közterületre elültetett fákat az önkormányzat, illetve a BKSZ Kft. munkatársai, az önkormányzati tűzoltóság tagjai, illetve a családok is öntözik, gondozzák. Ha esetleg mégis kiszáradna egy-egy fa, akkor pótoljuk.

Egyéb (további) tartalmak szűrés és dátumválasztás alapján...

Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.