Polgár Zoltán

Békés város alpolgármestere

Bemutatkozás

Polgár Zoltánnak hívnak és gyermekkorom óta Békésen élek. A Karacs Teréz utcában nőttem fel. Feleségemmel, Marikával - aki fodrász - a Keserű soron alapítottunk családot és neveljük két gyermekünket Sárát és Zoltánt.

Életem vezérlő-csillagai a sport, a közösségi élet és az ezeket átszövő szervező munka. Végigjártam a békési kézilabdasport színtereit: játékosként eljutottam a csapatkapitányságig, dolgoztam játékvezetőként és másodállásban a klub vezetője voltam. A sport mutatta meg nekem a küzdelem emberi arcát, adott életre szóló barátságokat és máig ható tanulságokat. Csapatjátékosnak tartom magam: korábban játékosként, később pedagógusként és napjainkban, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként dolgozva. Álljanak hát most itt közös jövőnk, elképzeléseink, és a terveink:

Hiszek a közösség mindenek fölötti erejében. Hiszek a munka becsületében, az összefogás értékében. Hitem szerint a jövőhöz vezető út nem a vakszerencse, nem az ígéretek kérdése. Itt élve testközelből élem meg a kerületünk, Bánhida mindennapjait. Látom az itteni erősségeket és akadályokat egyaránt. A választásokig folyamatosan, és azután is megtartandó lakossági találkozókon - és akár az internetes fórumokon is - megtalálhatjuk, meg fogjuk találni a közös hangot, kialakítjuk közös stratégiánkat szűkebb környezetünk jövőjének megformálására. Mindehhez az Önök aktív közreműködése, felügyelete adhatja meg felhatalmazást. Önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként az Önök érdekeinek feltétel nélküli képviselete lesz a feladatom a testületben.

Csapatjátékosként szót kell ejtenem Kálmán Tibor pogármesterről és képviselő társaim közös munkájáról: A körzeti munkánkban az általam is kitűzött célokat kell a legfontosabbnak tartanunk. A körzetek lakóiból azonban összeáll városunk Békés lakossága, képviselőikből a képviselőtestület. A feladatok, a terhek, a sikerek és az örömök közössé válnak.

Közössé válnak de nem adódnak össze, inkább megosztódnak. A megosztott feladatok és terhek könnyebbednek, ellenben a megosztott sikerek és örömök többszöröződnek. A választópolgárok közreműködése és felügyelete, a polgármester, a képviselők - Én és a csapatunk - munkája és alázata tömörítheti egybe azt amit közösségnek hívunk. KÖZÖSSÉGNEK, tiszta SZÍVVEL, tiszta LÉLEKKEL.

Megköszönöm eddigi figyelmüket! Mi Békésért Vagyunk!

Hírek, információk:

2022-05-21 08:00:00

Magyar Honvédelem Napja

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

Az esemény emlékére 1992-től a kormány határozata alapján, ezen napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját.

Számomra ez a nap mindig különleges jelentőséggel bír. Különös jelentőséggel, hiszen a honvédségnél „angyalbőrben” eltöltött év a mai napig életem egyik legfontosabb időszakát jelentik. Minden korábbinál jobban megtanulhattam, hogy milyen fontos a barátság, a bajtársiasság, az alkalmazkodás és főként a haza védelmének ügye. Ma is szívesen emlékszem vissza a katonasságra.


2022-05-20 09:23:00

Egyeztetés Nánási Lászlóval

A városi karbantartásokról és a fűnyírás helyzetéről is egyeztettünk Nánási Lászlóval, a BKSZ Kft. ügyvezetőjével.

Egyfelől jó hír, hogy kevés a közmunkás, hiszen az elmúlt években nagyon sokan elhelyezkedtek a piaci szférában, másrészt viszont ez gyakran nehézséget okoz, hiszen az alacsony létszám miatt jelenleg kicsit lassabban haladnak a fűnyírási munkák. Munkatársaink mindenhova igyekeznek a legrövidebb idő alatt eljutni, de az említett nehézségek miatt mindenkitől türelmet kérünk. Az pedig óriási segítséget jelent, ha a lakosok a saját portáik előtt lenyírják a füvet.


2022-05-19 08:00:00

Egyeztetés az egyházak képviselőivel

A békési mindennapokban kiemelten fontos szerepet betöltő helyi egyházak, helyi gyülekezetek képviselőivel tartottunk egyeztetést a városháza dísztermében.


2022-05-18 10:57:00

Bejárás a Tenisz Klubnál

A Békési Tenisz Klub korábbi elnökével, a sportágért, a közösségért rengeteget tett Farkas Györggyel tartottunk bejárást a sportághoz kapcsolódó létesítményekben, pályákon.

Farkas György kiváló munkát végzett, amit természetesen szeretnék folytatni, és szeretném, ha tovább tudnánk fejleszteni az infrastruktúrát.


2022-05-16 07:35:00

Virágosítás városunkban

Tízezer tő egynyári virág ültetése kezdődött a kora reggeli órákban városunkban.

Több mint 24 fajta különböző növény, egyebek mellett muskátlik, petúniák, begóniák, zsályák és napra nyílók ékesíti majd a közterületüket.

Békést nem véletlenül tartják az egyik legvirágosabb településnek a megyében, amiben nagy szerepe van városunk szorgalmas lakóinak is, akik nagyon szép kertekkel, előkertekkel, balkonokkal teszik még különlegesebbé településünket.


2022-05-15 08:00:00

Múltidéző - a régi híd

Lassan tizenkét éve, 2010. júniusában az aszfaltút alól került elő egy szinte elfeledett híd Békésen.

Az akkori városvezetés munkájának köszönhetően a hidat sikerült is megőrizni az utókor számára.

Most azon dolgozunk, és feladatunknak tekintjük, hogy megóvjuk a különleges építményt a jövő számára, és azt minél többekkel ismertessük meg.


2022-05-14 08:00:00

Babacsomaggal kedveskedtem

Újabb babacsomagot adhattam át!

Újabb babacsomagot adhattam át a választókerületemben, ezúttal Lehoczki-Horváth Kittit és kisfiát, Lehoczki Attilát köszönthettem az önkormányzat által biztosított meglepetéssel.

Köszönöm a kedves fogadtatást, és nagyon jó egészséget, sok boldogságot kívánok az egész családnak!


2022-05-13 08:00:00

Ízzel-Lélekkel: "Nyári Mámor"

Kertészné Kozma Enikővel, a második Békés tortája verseny győztesével közösen Lagzi János cukrászdájában jártunk.

Megkóstoltuk a győztes alkotást, az Enikő által megálmodott „Nyári mámor” elnevezésű finomságot, illetve beszélgettünk a kezdeményezés eddigi tapasztalatairól, és arról, hogy miként érdemes folytatni a Békés tortája versenyt a jövőben. Több kisebb-nagyobb változtatáson és újításon is gondolkodunk, ezekkel kapcsolatban is kértem Enikő tanácsait.

Akik vásárolnak a tortából, szeletenként 50 forinttal támogatják a békési Esély Állatvédő Egyesületet. A vevők minden szelet megvásárlásakor egyedi azonosítóval rendelkező kártyát kapnak. Ezzel a kóddal május végéig lehet regisztrálni a nyereménysorsolásra. A játék végén a szabályosan regisztrálók között egy 100 ezer forint értékű utazási utalványt sorsolunk ki.

 


2022-05-12 07:57:00

Véradás: polgármesteri hivatal

Ötvenötödik alkalommal adtam vért a polgármesteri hivatalban szervezett véradáson.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ilyen módon is segítsem az embereket, a betegek gyógyulását, a műtéteket. Amikor csak tehetem, mindig számíthatnak rám.

Köszönöm a szervezőknek és mindenkinek, aki vért adott!


2022-05-11 09:00:00

Egyeztetés Kálmán Tibor polgármesterrel

A békési fejlesztésekről is egyeztettünk Kálmán Tibor polgármester úrral szokásos heti megbeszélésünkön.

Számos beruházás, illetve pályázat áll előkészítés előtt városunkban, amelyeket pontról pontra átnéztünk. Természetesen más helyi aktuális ügyekről is szó volt.


2022-05-10 08:15:00

Madarak és fák napja

Ma van a Madarak és fák napja, a természetvédelem egy nagyon fontos dátuma.

Városunkat, ahogy a kép is mutatja, szinte minden oldalról fák és erdők veszik körül, egy olyan egyedi környezetben élhetünk, amely egyre inkább ritkaságszámba megy.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket az értékeket megőrizzük a jövő számára, és ezért indítottuk el néhány éve, 2020-ban a Babafaprogramot is, amelynek keretében már több mint 280 fát ültettünk el a városban. A kezdeményezéssel tisztelgünk az újszülöttek, valamint szüleik és családjaik előtt, másrészt erősítjük a zöld környezetet. Azt tervezzük, hogy az elültetett fák száma a ciklus végére eléri az ezret.


2022-05-08 08:00:00

Múltidéző - Az Aranybulla és Békés.

Nyolcszáz évvel ezelőtt, Szent György napján (április 24.) a fehérvári gyűlésen II. András királyunk (1205–1235) kiadta az Aranybullát.

Az európai kultúrtörténetben egyedülállónak számító bulla a szuverenitás és a nemzeti szabadság eszmeiségén felépülő ezeréves magyar alkotmányos önazonosságunk legszebb emléke.

A közelmúltban a Békés Megyei Hírlap, illetve a Beol.hu is foglalkozott a kérdéssel. Mint azt dr. Halmágyi Miklós levéltáros – aki egyébként a békési levéltárban is tevékenykedik – a lapnak kifejtette, aki ellátogat az Országgyűlés épületébe, az Országházban, a „főrendiház” üléstermében megtekintheti a békési születésű Jantyik Mátyás festményét, mely II. András királyt és az Aranybulla kihirdetését ábrázolja. A művész 1864-ben Békésen született, ott is érte a halál 1903-ban.

Úgy gondolom, joggal lehetünk büszkék Jantyik Mátyás életművére, azt kötelességünk a lehető legjobban megőrizni az utókor számára.


2022-05-06 07:52:00

Egyre népszerűbb a Tudásközpont

Folytatjuk a békési Digitális Tudásközpont népszerűsítését.

A napokban Bánki Andrással, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatójával, majd a békési iskolák vezetőivel is találkoztunk. Az érdeklődés jelentős az intézmény iránt, ami nagyon jó jel a jövőre nézve.


2022-05-04 08:16:00

Tisztújítás a Békési Tenisz Klubnál

Tisztújító közgyűlést tartottak a Békési Tenisz Klubnál.

A szakmai vezetői feladatokat Varga István látja majd el, míg az elnökség tagjává választották Szilágyi Lajost, dr. Garbai Imre Gábort, ifj. Péter Gábort, Varga Henriettát és nagyon komoly megtiszteltetésként a tagság engem bízott meg az elnöki feladatokkal. A tisztséget társadalmi munkában, díjazás nélkül fogom ellátni az elnökséggel szorosan együttműködve, és jelentős kihívásként, szolgálatként tekintek rá. Legfőbb célként a tömegbázis szélesítését, az infrastrukturális feltételek javítását, fejlesztések megvalósítását, illetve a sportág minél több fiatallal történő megismertetését és megszerettetését jelöltük meg.

Nagyon köszönöm elődömnek Farkas Györgynek azt a kiváló munkát, amelyet éveken át végzett a Békési Tenisz Klub érdekében.


2022-05-02 08:18:00

Megkezdődött az Érettségi

Hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák!

Sikeres és eredményes vizsgát kívánok mindenkinek! Hajrá Fiatalok, Hajrá Békési Diákok!


2022-05-01 08:00:00

Anyák napja

„Egyetlen nyelv sem tudja kifejezni az anyai szeretet hatalmát, szépségét és hősiességét.” (Frédéric Chopin)


2022-04-29 08:47:00

24180 kiló elektronikai hulladék gyűlt össze három nap alatt Békésen

A három napos elektronikai hulladékgyűjtést a BKSZ Kft. valósította meg, ahogy eddig is. 330 békési ingatlanból szállítottak be a gyűjtőhelyre összesen 24 180 kg elektronikai berendezést, amely a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.–hez került tovább.

Városunkban több helyen találkoztunk az elmúlt napokban illegálisan elhelyezett elektronikai hulladékkal, melyek felszámolását folyamatosan végezzük. Arra kérem Önöket, hogy a már nem működő elektronikai háztartási gépeiket elektronikai cikket forgalmazó üzletekbe vagy hulladékudvarnak adják át. Megunt, de még működőképes berendezéseikkel kapcsolatban érdeklődjenek a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központnál, akik segítenek, hogy a használt háztartási gépek rászoruló családokhoz juthassanak el.

Csak összefogással védhetjük meg környezetünket!


2022-04-28 10:50:00

Testületi ülés - április

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóság és a Békési Önkormányzati Tűzoltóság tavalyi munkájáról is tárgyaltunk a képviselő-testület ülésén.

Az elmúlt évben 22-vel nőtt a bejelentések száma az előző évhez viszonyítva. A város közigazgatási területéről 2021-ben 181 jelzés érkezett. A káresetek többségét a Békési ÖT tűzoltói önállóan számolták fel, mivel az események jellege a hivatásos egységek beavatkozását nem tette szükségessé. A tűzesetek száma 46-ra csökkent. Legtöbbször lakóingatlanban keletkezett tűz, összesen 19-szer. Szabad területen 12 helyszínen kellett beavatkozni. Tűzesettel összefüggésben haláleset nem történt. Műszaki mentésre 135 alkalommal volt szükség, 2020-ban 92 ilyen esetet jeleztek. Leggyakrabban fakidőlés, viharkár miatt vonultak ki a tűzoltók, összesen 73 alkalommal, 18 olyan közlekedési baleset volt ahol tűzoltói beavatkozásra is szükség volt. Szén-monoxid mérgezés miatt szintén 8 kivonulás történt, személyi sérülés egyiknél sem volt.

Ugyancsak napirendre került a Békési Rendőrkapitányság, illetve a Békési Polgárőrség beszámolója, valamint tájékoztatója. Nagyon komoly eredmény, és az elmúlt időszak még inkább bizonyította, hogy mekkora érték, hogy városunk a megye és az ország egyik legbiztonságosabb településének számít.

Ezúton is köszönöm a tűzoltók, a rendőrök és a polgárőrök munkáját!

A testület elfogadta az önkormányzat tavalyi évi zárszámadását, a költségvetés előző évi teljesítéséről szóló beszámolót. Bár a koronavírus még tavaly is erősen éreztette hatását, ahogy egyéb gazdasági folyamatok is nehezítették a helyzetet, az önkormányzat és intézményei a szigorú és konzekvens gazdálkodásnak köszönhetően, stabilan működödtek2021-ben is.

Ugyancsak elfogadtuk a tavalyi mezőőri tevékenységről szóló beszámolót. A teljesség igénye nélkül a mezőőrök 27 embert igazoltattak, hét alkalommal rendőri intézkedés is történt, ami feljelentéssel végződött. Közel százszor szóbeli felszólítást tettek a terménylopások elkerülése érdekében, valamint a kerttulajdonosok által tett bejelentéseket is ellenőrizték.


2022-04-27 09:59:00

Gyulai Tankerületi Központ - prezentáció

A Gyulai Tankerületi Központ vezetői értekezletén a békési Digitális Tudásközpontról tartottunk prezentációt Nagy-Szabó Dórával, intézményünk vezetőjével.

Az eseményen bemutattuk az egyebek mellett különleges robotokat és 3D nyomtatót is felvonultató létesítményt a jelenlévő intézményvezetőknek, pedagógusoknak. Előzetesen egy kis videó is készült az élményközpontról, amit szintén megtekinthettek a megjelentek. Kedvező visszajelzésnek tartom, hogy sokan érdeklődnek a tudásközpont iránt.

Köszönöm Teleki-Szávai Krisztinának, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatójának a lehetőséget és a segítséget. Biztos vagyok benne, hogy más területeken is hasonlóan eredményesen és konstruktívan tudunk majd együtt dolgozni.


2022-04-26 16:02:00

Rúzsa Magdi

Rúzsa Magdolna, hazánk egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb énekesnője ad koncertet zenekarával közösen augusztus 20-án este, a Madzagfalvi Napokon.

Mint ismert, a nagyszerű énekesnő nemrég hármas ikreknek adott életet, és óriási megtiszteltetés, hogy augusztusban városunkban köszönthetjük. Mindez azért is különösen jó érzés, mert az előadó viszonylag régen, mintegy másfél éve járt utoljára Békés megyében.

Rúzsa Magdi életében egyébként a hármas szám azért is bír különleges jelentőséggel, mert a Megasztár harmadik évadában ismerte meg az ország, amelyet meg is nyert.

Biztos vagyok benne, hogy Békésen is felcsendülnek majd azok a dalok, amelyek miatt milliók szerették meg az énekesnőt.


2022-04-26 09:51:00

Egyeztetés kulturális vezetőkkel

A közelgő május 1-i programot véglegesítettük a Békés Városi Kulturális Nonprofit Kft. cégvezetőivel, Dr. Pappné Darida Andrea ügyvezetővel, S. Turcsányi Ildikó és Pikó Imre cégvezetőkkel.

Már szót ejtettünk az augusztusi Madzagfalvi Napokról is. Mint arról korábban szó volt, augusztus 19-én a Tankcsapda ad majd koncertet városunkban, és hamarosan érkezünk egy újabb nagy meglepetéssel. Rövidesen kiderül, hogy ki lesz az augusztus 20-i este fellépője. Annyit elárulhatunk, hogy a hármas szám több dolog miatt is fontos szerepet tölt be az életében.


2022-04-25 14:05:00

Tavaszi lomtalanítás május 7-én és 14-én

Tavaszi lomtalanítás lesz május 7-én és május 14-én Békésen

Már kezdhetjük selejtezni az otthoni feleslegessé vált dolgainkat, mert közeleg az idei első lomtalanítás. A mai nehéz helyzetben duplán gondoljuk át, mi az, ami tényleg használhatatlan már, és mi az, amit esetleg rászoruló embertársainknak fel tudnánk ajánlani. Békésen több szervezet – például a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ (működőképes centrifugát, mosógépet, kályhát) vagy a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió Szeretetszolgálata - is fogadja a használt, feleslegessé vált bútorokat, használati tárgyakat.

Az ingatlanok elé kihelyezett lomokat

- 2022. május 7- én szombaton, az I. körzetből,

- 2022. május 14-én szombaton a II. körzetből 

szállítják el.

 

Kérjük, hogy a lomokat – a gyűjtési naptárban meghatározott napokon, reggel 06:00 óráig – a lakóházaik előtti, a hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki, ne az úttestre tegye, mert akadályozhatják a forgalmat.


2022-04-24 08:00:00

Múltidéző - Békési Galéria születése

Harminckilenc évvel ezelőtt, 1983-ban is foglalkoztatta a helyieket, hogy miként tehetnék még szebbé városunk ikonikus épületét.

Mint a megyei napilap megírta, a békési Jantyik Mátyás Múzeum — és ezáltal a város — számára minőségileg új művelődési lehetőségeket teremt a Békési Galéria megszületése. Kitértek arra, hogy a békési városatyák még 1884-ben elhatározták, hogy a vasút megépültével várhatóan növekvő idegenforgalom miatt építtetnek egy szállodát a szerény vendéglátási lehetőségek kibővítésére. Az elhatározást — ma már szinte elképzelhetetlennek tűnő, gyors megvalósítás követte. A szálloda ugyanis 1886-ra fel is épült, s később mint bérház, kávéház és kaszinó, jó szolgálatot tett a városnak. Az impozáns, eklektikus építmény a felszabadulás után az ország első vidéki művelődési házának színtere lett. E minőségben becsülettel szolgálta a várost évtizedeken át, mígnem az 1978-as földrengés megroppantotta falait. Helyreállítása nagy anyagi áldozatok árán 1979- ben meg is kezdődött, s az újjávarázsolt épületrészekben 1983-ban már működött is a könyvesbolt, a korszerű gyermekkönyvtár, egy presszó, s az emeleti részen a művelődési központ. Akkoriban pedig egy múzeumi szerkezet részévé tették.

Érdekesség, hogy közel negyven év után, jelenleg is azon dolgozunk, hogy a különleges épület homlokzata, külseje megújulhasson egy nagyszabású fejlesztés részeként. Emellett arra is törekszünk, hogy a galéria tartalmában is megújulva várja a vendégeket, az érdeklődőket a jövőben.


2022-04-23 07:46:00

Új kamerarendszer a reformátusoknál

Új, korszerű kamerarendszert szereltünk fel a békési református templomban.

Presbiterként nagyon fontosnak tartom, hogy értékeinket megtartva alkalmazkodjunk világunk kihívásaihoz, a 21. század elvárásaihoz. A kamerarendszer segítségével egyetlen gombnyomással felvehetőek a templomban megtartott istentiszteletek és egyéb programok. A felvételek ezt követően az interneten, a közösségi oldalakon keresztül eljuttathatjuk az érdeklődőkhöz. Molnár Máté lelkipásztor úrral erről és további fejlesztési lehetőségekről is egyeztettünk.


2022-04-22 11:13:00

Utcakiállítás a Múzeum közben

Különleges, régi békési fotókat bemutató utcai kiállítás nyílt a Múzeum közben.

A tárlatot a Békési Nosztalgia Csoport tagjai, illetve a csapatot vezető Békési Béla kezdeményezésére, velük együttműködésben hívtuk életre. A Múzeum közben három képtartó paravánt állítottunk fel, amelyen a képeket időről időre cserélik majd a nosztalgia csoport tagjai.

Nagyon köszönöm a remek ötletet, és bízom benne, hogy az újdonság sokaknak szerez majd örömet, idéz fel kellemes pillanatokat, illetve ismerteti meg a fiatalabb generációkkal településünk múltjának érdekességeit!


Egyéb (további) tartalmak szűrés és dátumválasztás alapján...

Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.