Polgár Zoltán

Békés város alpolgármestere

Bemutatkozás

Polgár Zoltánnak hívnak és gyermekkorom óta Békésen élek. A Karacs Teréz utcában nőttem fel. Feleségemmel, Marikával - aki fodrász - a Keserű soron alapítottunk családot és neveljük két gyermekünket Sárát és Zoltánt.

Életem vezérlő-csillagai a sport, a közösségi élet és az ezeket átszövő szervező munka. Végigjártam a békési kézilabdasport színtereit: játékosként eljutottam a csapatkapitányságig, dolgoztam játékvezetőként és másodállásban a klub vezetője voltam. A sport mutatta meg nekem a küzdelem emberi arcát, adott életre szóló barátságokat és máig ható tanulságokat. Csapatjátékosnak tartom magam: korábban játékosként, később pedagógusként és napjainkban, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként dolgozva. Álljanak hát most itt közös jövőnk, elképzeléseink, és a terveink:

Hiszek a közösség mindenek fölötti erejében. Hiszek a munka becsületében, az összefogás értékében. Hitem szerint a jövőhöz vezető út nem a vakszerencse, nem az ígéretek kérdése. Itt élve testközelből élem meg a kerületünk, Bánhida mindennapjait. Látom az itteni erősségeket és akadályokat egyaránt. A választásokig folyamatosan, és azután is megtartandó lakossági találkozókon - és akár az internetes fórumokon is - megtalálhatjuk, meg fogjuk találni a közös hangot, kialakítjuk közös stratégiánkat szűkebb környezetünk jövőjének megformálására. Mindehhez az Önök aktív közreműködése, felügyelete adhatja meg felhatalmazást. Önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként az Önök érdekeinek feltétel nélküli képviselete lesz a feladatom a testületben.

Csapatjátékosként szót kell ejtenem Kálmán Tibor pogármesterről és képviselő társaim közös munkájáról: A körzeti munkánkban az általam is kitűzött célokat kell a legfontosabbnak tartanunk. A körzetek lakóiból azonban összeáll városunk Békés lakossága, képviselőikből a képviselőtestület. A feladatok, a terhek, a sikerek és az örömök közössé válnak.

Közössé válnak de nem adódnak össze, inkább megosztódnak. A megosztott feladatok és terhek könnyebbednek, ellenben a megosztott sikerek és örömök többszöröződnek. A választópolgárok közreműködése és felügyelete, a polgármester, a képviselők - Én és a csapatunk - munkája és alázata tömörítheti egybe azt amit közösségnek hívunk. KÖZÖSSÉGNEK, tiszta SZÍVVEL, tiszta LÉLEKKEL.

Megköszönöm eddigi figyelmüket! Mi Békésért Vagyunk!

Hírek, információk:

2023-09-21 09:00:00

Szánthó Albert utcai szelektív problémák

Nagyon komoly problémák jelentkeznek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban

Legutóbb a Szánthó Albert utcai szelektív hulladékgyűjtő szigetnél csúcsosodtak ki a gondok, mert a létesítményt nagyon sokan nem megfelelően használják. Bútorokat, elektronikai hulladékot, kommunális szemetet egyaránt elhelyeznek ott, amivel gyakorlatilag teljesen tönkreteszik a szelektív gyűjtés eredményeit. Mint ahogy azt a helyszínen Szabóné Szabó Erzsébet, a BKSZ Kft. szakembere is elmondta, a székeket, bútorokat lomtalanításkor kell kitenni, elektronikai hulladékgyűjtést pedig rendszeresen tartunk, legközelebb szeptember 21-től 23-ig.

A nagyobb mennyiségű szelektív hulladékot a Szarvasi utca 64/1 alá lehet vinni, mert ott sokkal több edény található. A Szánhó Albert utcai sziget a környékbeli lakótömbben élőket szolgálja.

 

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segíti a tudatos hulladékgyűjtést!

 


2023-09-20 09:30:00

Babafa-megbeszélés

Hamarosan folytatjuk a Babafák ültetését, babafaösvényt hozunk létre Dánfokon

Bejárást tartottunk Dánfokon, ahol hamarosan babafákat ültetünk majd el. Nagyon örülök annak, hogy idén ismét sokan jelentkeztek a kezdeményezésre. A Babafákból Dánfokon egy ösvényt alakítunk ki, amit már most is erdő, illetve egy most fejlődő, részben tavaly ültetett tölgyes vesz körül.

 

Utóbbit Bencsik Ádámék gondozzák civilként rendkívüli szorgalommal és alázattal. Ádám és csapata egészen különleges módon ügyel erre a területre, amiért óriási köszönet illeti őket.


2023-09-03 08:10:00

Múltidéző - hidak

Két új hidat adtak át 16 évvel ezelőtt

Tizenhat évvel ezelőtt, 2007 augusztusában több száz érdeklődő előtt avatták fel Békés két új, az Élővíz-csatornát átszelő hídját. Az ünnepség a Piac téren kezdődött, ahol a korábbi Csók híd mását építették fel. Ferenczi Sándor helytörténész elmondta, a híd elődje onnan kapta a nevét, hogy a helyi gimnazisták gyakran sétáltak erre, s a csatornát átszelő építményen egy-egy csók is elcsattant. A ligetben az Erzsébet hidat vehették birtokba a békésiek.

 

A hidak azóta is fontos részei Békésnek, és azon leszünk, hogy bár, például a közelmúltbeli viharok miatt is szükségük volt a karbantartásukra, javításukra, sokáig szolgálják a békésieket.


2023-09-01 09:00:00

Tanévnyitó SZKIRG

Megtartottuk a tanévnyitó ünnepséget

Csütörtökön délután megtartottuk a Szegedi Kis István Református Intézmény tanévnyitó ünnepségét, pénteken pedig ismét megszólal majd az iskolacsengő.

 

A diákoknak sok sikert, remek jegyeket, nagyszerű közösséget, a pedagógusoknak jó és eredményes munkát kívánok!


2023-08-31 11:00:00

Testületi augusztus

Döntések a békési képviselő-testület augusztusi ülésén

A képviselő-testület csütörtöki ülésén elfogadtuk a Békésen működő óvodák 2022/2023. tanévben végzett munkájáról és a 2023/2024. tanév elindításáról szóló tájékoztatót. Sokrétű, precíz, mindenre kiterjedő szakmai anyagot olvashattunk. Óvodáink szakemberei, dolgozói kimagasló munkát végeznek a gyerekekért.

 

Minden elismerés és köszönet megilleti őket ezért!

 

A testület dr. Pásztor Gyulát választotta az ügyrendi, lakásügyi és közrendvédelmi bizottság nem képviselő tagjának. Személyében ismét egy remek, független szakember és nagyszerű ember segíti a bizottság és azon keresztül a testület munkáját.

 

Köszönjük, hogy elfogadta a felkérést! Nagyon jó munkát kívánok!

 

A képviselő-testület – meghirdetése esetén, a korábbi évek feltételeinek megfelelően – csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2024. évi fordulójához. A támogatást mértékét 1 millió 550 ezer forintban határoztuk meg. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy támogassuk a felsőoktatásban tanuló fiatalokat, és ennek az ösztöndíj egy lényeges formája.

 

Az önkormányzat az idei évben is meghirdeti a Vállalkozói Alap elnevezésű pályázatot, amelyre a 2023. évi költségvetésben 6 millió 200 ezer forintot terveztünk be. A Vállalkozói Alapból nyújtott kamatmentes kölcsön célja a város közigazgatási területén megvalósuló beruházások támogatása, amelyeknek bizonyított a munkahely teremtő és/vagy megtartó hatása.


2023-08-29 11:10:00

BARTAIR Alapítvány

Megalakult a BARTAIR Alapítvány

Barta István Zoltán kezdeményezésére és vele közösen megalapítottuk a BARTAIR Alapítványt. Zoli évtizedek óta végez óriási munkát a karitatív területen, amit most szeretne új alapokra helyezni. Kifejezetten a kérésének eléget téve vállaltam el az alapítvány elnöki teendőit, mert nagyon nagyra tartom, amit tesz, és óriási megtiszteltetésnek élem meg a felkérését. Az alapítvány neve is Zolira utal.

 

Legfőbb célunk az egészséges életmódra nevelés, különös tekintettel a véradás életeket mentő jelentőségére.

Elképzeléseink közé tartozik emellett a véradás, mint a szolidaritás jelének erősítése és népszerűsítése a békési és Békés vármegyei lakosság körében.

Az egészség megőrzése érdekében prevenciós programok szervezése és megvalósítása.

Kulturális és egészségmegőrző rendezvények szervezése.

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű emberek, valamint a fogyatékkal élők életminőségének javítása, kulturális és hasznos szabadidő eltöltési lehetőségeinek biztosítása.

A békési és tarhosi kultúra és hagyomány őrzése, helyi tradíciók felkutatása, rendszerezése, értékmegőrzése. A kultúra megismerése és megismertetése, hagyományok és az anyanyelv ápolása, az ezzel kapcsolatos programok, rendezvények szervezésének elősegítése, támogatása. Hozzájárulás a hagyományok megőrzéséhez, a helyi közösségek megmaradásához, a helyi kulturális hagyományok ápolásához. A helyi hagyományok megismertetése a fiatalok minél szélesebb körével.

A Békésről elszármazottakkal való kapcsolat ápolása és bevonása a helyi egészségmegőrző és kulturális programokba, attrakciókba.

A madzagfalvi eszme őrzése és ápolása.

A lokálpatriotizmus erősítése a felnövekvő generációban, a helyi természeti és épített értékek megőrzése, bemutatása.

A környezettudatos életmódra nevelés és a klímatudatosság népszerűsítése minden korosztály számára.

Békés város közterületeinek rendezése, gondozása, karbantartása közösségi összefogással

Díjak, elismerések alapítása.

 

Nagy munka, egyben nagyon sok szép kihívás áll előttünk! Zolival remekül lehet együtt dolgozni, és bízom abban, hogy sikerül a célokat megvalósítanunk. Ebben számítunk a nemes ügyekkel szimpatizáló békésiekre is, hiszen együtt vagyunk erősek.

 

Hajrá Békés!

 


2023-08-24 15:45:00

Egyeztetés Magyarittabé református lelkészével, Kovács Csabával

Kovács Csabával, Magyarittabé új református lelkipásztorával is egyeztettünk korábban a vajdasági testvértelepülésünkön tett látogatásunk alkalmával.

A két gyülekezet között remek a kapcsolat, és ezt az együttműködést szeretnék még tovább erősíteni, ahogy az emberek közötti kapcsolatokat is.

 

Természetesen köszönet illeti a közelmúltban búcsúzott Marton Károlyt és feleségét is azért, amit a gyülekezetek együttműködéséért tettek.


2023-08-23 14:10:00

Kolbászvigalom megbeszélés

Már készülünk a Békési Kolbászvigalomra is

Bár alig néhány napja ért véget a Madzagfalvi Napokat, már zajlnak a IV. Békési Kolbászvigalom előkészületei is. Október 6-án, pénteken és október 7-én, szombaton ismét színes programokkal, rengeteg érdekességgel várjuk a gyúró csapatokat és az érdeklődőket.

Nagyon fontos, hogy lehetőség szerint folyamatosan legyenek programok Békésen, amelyek kikapcsolódást jelentenek az év minden szakában. Ezt a célt szolgálja majd a kolbászvigalom is.

Hamarosan konkrétummal is jelentkezünk.


2023-08-18 20:45:00

Kowalsky meg a Vega Békésen

Békésen a Kowalsky Meg a Vega

Megérkezett az est egyik sztárvendége, hazánk egyik legnépszerűbb csapata, a Kowalsky Meg a Vega. Koncertjük 20.45-kor kezdődik a nagyszínpadon.


2023-08-18 13:00:00

Madzagfalvi Kézilabdatorna U15

Hajrá békési fiatalok!

Hat csapat résztvételével zajlik U15-ös utánpótlás kézilabdatorna a sportcsarnokban, illetve a munkacsarnokban. Mindenkit arra biztatok, hogy látogasson ki a mérkőzésekre, és persze szurkoljon a békési fiataloknak. Remek meccseket láthatnak az érdeklődők.

 

Hajrá Békés!


2023-08-18 11:30:00

Magyar Vöröskereszt országos elnöke Békésen

Békésre látogatott a Magyar Vöröskereszt országos elnöke

Óriási megtiszteltetés, hogy a Madzagfalvi Véradás alkalmából Békésre látogatott Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt országos elnöke. Biztos vagyok benne, hogy a látogatásban óriási szerepe van annak a hatalmas munkának, amelyet Barta István Zoltán és a Magyar Vöröskereszt Békés vármegyei szervezete végez.

 

Lehetőségünk volt Elnök asszonnyal egy rövid megbeszélést is folytatni. Reményeink szerint tovább erősödhet az amúgy is kiváló együttműködés a karitatív szervezettel.

 


2023-08-18 09:00:00

Madzagfalvi Véradás

Elkezdődött a Madzagfalvi Véradás

Reggel elkezdődött a Madzagfalvi Véradás Barta István Zoltán és a Magyar Vöröskereszt Békés vármegyei szervezetének szervezésében, a Barta udvarban.

 

Az eseményen hatvanadik alkalommal adtam vért, és a munkatársaim is eljöttek, hogy segítsenek. Nem titkolt cél, hogy ötszázan vegyenek részt a pénteki és szombati véradáson.

 

Kérjük, hogy aki teheti segítsen, egy véradó három ember életét mentheti meg, három ember gyógyulásához járul hozzá.

 

Hajrá Békés! Hajrá Madzagfalvi Véradók!


2023-08-17 20:30:00

Pálinkaverseny zsűrizés

Megtartottuk a pálinkaverseny zsűrizését

A Madzagfalvi Napok keretében meghirdetett versengésre huszonnégyen jelenkeztek, és voltak, akik több pálinkát is beküldtek, igy összesen harminchat nedű került a zsűri elé. Akadt, aki öt kiváló nedűvel mérettette meg magát. Nagyszerű pálinkákat kóstolhattunk.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a pálinkafőzés hagyományait, az értékes gasztronómiai tradíciót megőrizzük a jövőnek. Ezt a célt szolgálja a verseny is. Az eredményhirdetést szombaton fél kilenctől tartjuk a nagyszínpadon.


2023-08-16 08:10:00

Szabó Sándor megemlékezés

Elment egy jó barát

Tragikusan és igazságtalanul meghalt jó barátunk Szabó Sándor. Sanyi ezúttal is a munkáját végezte, igyekezett másokat védeni.

 

Évek óta személyes jó barátság fűzött össze minket, olyan ember volt, akire mindig, minden helyzetben lehetett számítani. Aki szívügyének tekintette, hogy segítsen, hogy megóvjon másokat, védje az elesetteket, a kiszolgáltatottakat. Rendezvények sokasága telt nyugalomban neki és csapatának köszönhetően.

 

Nagyon nehezen találom a szavakat, hatalmas fájdalom, ami történt. Rengeteg dolga lett volna még az életben. Halála óriási veszteség valamennyiünknek.

 

Őszinte részvétem a hozzátartozóknak! Soha nem felejtünk el!


2023-08-15 11:45:00

Vízosztás, a Madzagfalvi Véradás népszerűsítése

Vízosztás, véradás, piaci délelőtt

Több száz liter ásványvizet osztottunk szét Barta István Zoltánnal a piacon, hogy ilyen módon is népszerűsítsük XXV. Madzagfalvi Véradást, amelyet pénteken és szombaton rendeznek a Barta udvarban.

Az akció – amelyet magánemberként finanszíroztunk – célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a véradások fontosságára, amivel a résztvevők életet menthetnek, emberek gyógyulását segíthetik. Másrészt, a véradás kiváló szűrővizsgálat, a megelőzés fontos része.

A Madzagfalvi Véradás a megye és az ország egyik legnagyobb véradása, és reméljük, hogy idén sikerül elérnünk, hogy félezren vegyenek részt az eseményen. Ebben az évben ünnepeljük Békés ismételt várossá nyilvánításának 50. évfordulóját, az 500 véradó pedig még teljesebbé tenné a jubileumot.

Ugyancsak a délelőtt folyamán remek műsorral, gólyalábas zenés előadással kedveskedett a piacra látogatóknak Berta János vásári komédiás és Lovas Gábor tangóharmónikás. Az előadásnak nagy sikere volt, a nézők remekül szórakoztak. A művészek pedig a Madzagfalvi Napokat is népszerűsítették.

 

A piacon természetesen beszélgetésekre is lehetőség nyílt, nagyon köszönöm, akik megálltak néhány mondatra, megosztották észrevételeiket, javaslataikat, véleményüket. Köszönöm mindezt, ahogy a biztató szavakat is. Nagyon jó volt találkozni.

Visszatérve a hétvégi programra: Zoli kiváló szervezőképességét jelzi, hogy már nagyon sokan regisztráltak a véradásra Békésről, de az ország távolabbi részeiről, például Budapestről, Szegedről, Debrecenből és még Siófokról is érkeznek segíteni akaró emberek. Mindenkit arra kérnénk, hogy ha lehetősége van rá, segítsen, vegyen részt az eseményen.

 

Hajrá Békés! Hajrá Madzagfalvi Véradók!


2023-08-14 11:00:00

Berta János a piacon

Fergeteges mulatság, vásári forgatag a piacon

Berta János vásári komédiás gólyalábas zenés előadását láthatják, hallhatják az érdeklődők Lovas Gábor tangóharmónikás zenejátékával karöltve kedden 9 órai kezdettel.

 

A piac nem csak a vásárlások, hanem a közösségi élet színtere is, éppen ezért nagyon fontos, hogy kulturális és szabadidős programokkal is várják az érdeklődőket.

 

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!


2023-08-13 08:30:00

Múltidéző - Madzag

Kicsit több mint egy évvel ezelőtt...

 

Néhány nap múlva pedig ismét elkezdődik városunk legnagyobb rendezvénysorozata, a Madzagfalvi Napok.

 

Mindenkit szeretettel várunk!


2023-08-12 17:00:00

Gazdasági bizottsági 07.31.

Elfogadtuk a zárszámadást

Ülésezett a Békési Református Egyházközség gazdasági bizottsága. A tanácskozás keretében elfogadtuk az első félévi zárszámadást, illetve aktuális ügyeket tekintettünk át. Az egész világot sújtó nehézségek ellenére eredményes hónapokon vagyunk túl, és a munkát az év második időszakában is folytatjuk.

 


2023-08-11 09:30:00

A BKSZ Kft. működteti tovább a piacot

Tovább dolgozunk a még jobb piacért

A képviselő-testület döntése értelmében a BKSZ Kft. működteti a továbbiakban a piacot. A cég munkatársai számára gyűlést tartottunk, amelyen ismertettük a legfőbb feladatokat.

Nyár végén fórumra hívjuk az árusokat, amelyen várjuk javaslataikat, észrevételeiket, és azokat a lehetőség szerint minél előbb meg is valósítjuk majd.

A piac nagyon fontos a város életében, és azért dolgozunk, hogy ezt a szerepét a lehető legjobban be is töltse.


2023-08-10 13:30:00

Madzagfalvi előkészületek, színpad

Hamarosan Madzagfalvi Napok!

A színpad már készen áll. Bő egy hét múlva kezdünk…

 

Hajrá Békés! Hajrá Madzagfalvi Napok!


2023-08-09 11:00:00

Tenisz - öntözőrendszer

Kiválóan működik az öntözőrendszer

Kiválóan működik a közelmúltban kialakított öntözőrendszer a békési teniszpályákon. Erre a fejlesztésre nagy szükség volt, és örülök, hogy sikerült megvalósítanunk, hiszen komoly előrelépést jelent.

 

Nagyon sokakban a tenisz úgy él, mint egy nehezen elérhető sportág. Mi viszont itt, Békésen szeretnénk a lehető legtöbb érdeklődő számára lehetőséget adni, hogy játszhassa ezt a remek játékot. Mindenkit szeretettel várunk a folyamatosan szépülő és korszerűsödő teniszpályákon.


2023-08-08 09:05:00

Bejárás a civil házban

Hamarosan teljesen elkészül a civil ház

Bejárást és megbeszélést tartottunk a korábbi Csabai úti óvodában kialakított civil házban. Az épületet felújítottuk, és még további bővítési munkálatokat is megvalósítunk. A különböző funkciókról és a beköltözésről is egyeztettünk a jelenlévő nyugdíjas és civil szervezetek vezetőivel.


2023-08-07 11:00:00

Magyarittabé - Falunap

Magyarittabén jártunk

A vajdasági testvértelepülésünk, Magyarittabé falunapján vettünk részt a hétvégén Balog Zoltán és Csibor Géza önkormányzati képviselőtársaimmal közösen. Érdekes, hogy több hasonlóságot tapasztaltunk a rendezvény és a Madzagfalvi Napok között. Magyarittabén is szerveztek például véradást, illetve főzőverseny is színesítette a programot.

Szombaton a kultúrotthonban tartottak fogadást a vendégek részére, ünnepi istentisztelet következett, majd a Kossuth szobornál és a II. világháborúban elesett harcosok szobránál tartottak koszorúzást. Ezután kultúrműsorral, majd a már említett pörköltfőző versennyel folytatódott a nap. Természetesen szabadidős programok, kirakodóvásár, vidámpark és persze diszkó és élőzene is színesítette a programot. Vasárnap sportnapot rendeztek.

 

Nagyon köszönjük a remek, szívélyes vendéglátást. Szerintem sikerült az egyébként is kiváló kapcsolatokat tovább erősíteni, mélyíteni. Nagyon jó látni és érezni, ahogy érzik magyarságukat az ott élő honfitársaink.

 

Várjuk a magyarittabéi küldöttséget a Mazdagfalvi Napokra, amikor Kálmán Tibor polgármester vezetésével több közös programunk lesz majd.

 

Hajrá Magyarittabé! Hajrá Békés!


2023-08-06 08:30:00

Múltidéző - Pálinkamozdony

Nyugdíjba vonult a „szeszkazán” 1998-ban

Utoljára eregette a füstöt az 1898-ban sínekre bocsájtott 377. 269-es gőzmozdony Békésen, a Békési és Fia Bt. szeszfőzdéjének udvarán – olvasható a Békés Megyei Hírlap 25 évvel ezelőtti, 1998 július végi lapszámában. A kalandos életű gőzöst százévesen pálinkafőző mozdonyként nyugdíjazták, helyette gázüzemű kazán szolgáltatja a gőzt a szeszfőzéshez. A 377. 269-es sorozatából az egyetlen működőképes mozdony a békési, a Magyarországon található tízből. Szolgálatát Nyitrán kezdte és 1988-ban a sarkadi cukorgyártól vásárolta meg Békési Zoltán, szeszfőzdéje számára. Az öreg gőzös 1983-ban a legismertebb mozdony volt, mivel az Arad-Csanádi Egyesült Vasutak centenáriumi ünnepségén nosztalgiavonatként állami vezetőket utaztatott Szegedtől Battonyáig.

A képen az ünnepelttel a tulajdonos, Békési Zoltán.

 

A pálinka ekkor nagy mértékben kapcsolódott Békéshez, éppen Békési Zoltánéknak köszönhetően. Hiszem, hogy ennek az italnak a jövőben is kiemelt szerepet kell játszania városunk gasztronómiájában és marketingjében.

 

 


2023-08-05 10:00:00

Egyeztetés Szabó Sándor biztonsági szakemberrel

Biztonságban a Madzagfalvi Napokon is

Szabó Sándor biztonsági szakemberrel, régi barátommal egyeztettünk az egyre jobban közelítő Madzagfalvi Napokkal, illetve a város további rendezvényeivel kapcsolatban. A Madzagfalvi Napok koncertjeire vélhetően idén is sok ezer, akár tízezernél is több ember látogathat ki, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát és kiválóan szórakozhasson. Ebben évek óta kulcsszerepet játszik Sanyi és csapata.

 

Köszönet és elismerés érte!


Egyéb (további) tartalmak szűrés és dátumválasztás alapján...

Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.