Polgár Zoltán

Békés város alpolgármestere

Bemutatkozás

Polgár Zoltánnak hívnak és gyermekkorom óta Békésen élek. A Karacs Teréz utcában nőttem fel. Feleségemmel, Marikával - aki fodrász - a Keserű soron alapítottunk családot és neveljük két gyermekünket Sárát és Zoltánt.

Életem vezérlő-csillagai a sport, a közösségi élet és az ezeket átszövő szervező munka. Végigjártam a békési kézilabdasport színtereit: játékosként eljutottam a csapatkapitányságig, dolgoztam játékvezetőként és másodállásban a klub vezetője voltam. A sport mutatta meg nekem a küzdelem emberi arcát, adott életre szóló barátságokat és máig ható tanulságokat. Csapatjátékosnak tartom magam: korábban játékosként, később pedagógusként és napjainkban, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként dolgozva. Álljanak hát most itt közös jövőnk, elképzeléseink, és a terveink:

Hiszek a közösség mindenek fölötti erejében. Hiszek a munka becsületében, az összefogás értékében. Hitem szerint a jövőhöz vezető út nem a vakszerencse, nem az ígéretek kérdése. Itt élve testközelből élem meg a kerületünk, Bánhida mindennapjait. Látom az itteni erősségeket és akadályokat egyaránt. A választásokig folyamatosan, és azután is megtartandó lakossági találkozókon - és akár az internetes fórumokon is - megtalálhatjuk, meg fogjuk találni a közös hangot, kialakítjuk közös stratégiánkat szűkebb környezetünk jövőjének megformálására. Mindehhez az Önök aktív közreműködése, felügyelete adhatja meg felhatalmazást. Önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként az Önök érdekeinek feltétel nélküli képviselete lesz a feladatom a testületben.

Csapatjátékosként szót kell ejtenem Kálmán Tibor pogármesterről és képviselő társaim közös munkájáról: A körzeti munkánkban az általam is kitűzött célokat kell a legfontosabbnak tartanunk. A körzetek lakóiból azonban összeáll városunk Békés lakossága, képviselőikből a képviselőtestület. A feladatok, a terhek, a sikerek és az örömök közössé válnak.

Közössé válnak de nem adódnak össze, inkább megosztódnak. A megosztott feladatok és terhek könnyebbednek, ellenben a megosztott sikerek és örömök többszöröződnek. A választópolgárok közreműködése és felügyelete, a polgármester, a képviselők - Én és a csapatunk - munkája és alázata tömörítheti egybe azt amit közösségnek hívunk. KÖZÖSSÉGNEK, tiszta SZÍVVEL, tiszta LÉLEKKEL.

Megköszönöm eddigi figyelmüket! Mi Békésért Vagyunk!

Hírek, információk:

2022-01-22 09:48:00

Idén is népszerű a babafa

Bár még csak januárt írunk, már idén is huszonkét család jelezte, hogy részt vesz a „Mert Fából lesz az Erdő” elnevezésű faültetési programunkban.

A 2020-ban indított program keretében az eltelt két év alatt 220 család gyermekének ültetettünk fát, 84 család facsemetéje közterületre került, 136 család otthonában pedig már növekszik a kapott szilvafa. 2020-ban a Május 1. Parkban ültettünk fákat, míg tavaly a Csabai úti kerékpárút mellé. A növények mindkét területen jól fejlődnek, szükség esetén pedig természetesen azonnal pótoljuk azokat.

A családok aktív részt vállaltak a fák elültetéseben, és a gyermekük nevével ellátott facsemeték különleges, kedves hangulatot keltenek a Csabai úti kerékpárúton haladóknak. Az igénylések folyamatosan érkeznek, a szükséges nyomtatványok a békési védőnők segítségével tölthetők ki.

A program lényege, hogy minden békési újszülött gyermek és családjaik tiszteletére fát ültetünk, illetve kérésre fát ajándékozunk.


2022-01-21 08:57:00

Csarnai Eszter az új elnök!

Békés Város Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesülete közelmúltban megválasztott új elnökével, Csarnai Eszterrel folytattunk megbeszélést.

A korábbi elnök, Balázs Imre sajnos a közelmúltban elhunyt, a beszélgetés elején rá emlékeztünk. Emlékét tisztelettel megőrizzük!

A szervezet nagyon sok nyugdíjast fog össze városunkban, tevékenységük nagyon fontos, hiszen közösséget és számos programot biztosítanak a korosztály tagjai számára. Az együttműködés lehetséges módjairól is beszélgettünk, ahogy a tárgyaláson külön kiemeltem, hogy nagyon számítunk a nyugdíjasok véleményére, élettapasztalatára, nagyra tartjuk a munkájukat, amit a városért és értünk, a következő nemzedékekért tettek. Ezért is fogom kezdeményezni a negyedévenkénti egyeztetés megtartását a helyi nyugdíjas szervezetekkel.


2022-01-20 10:09:00

Ökumenikus imahét

Ezen a héten ismét megtartják az ökumenikus imahetet városunknak.

A sorozatnak több évtizedes hagyományai vannak településünkön, csak 2021-ben maradt el az esemény a koronavírus miatt. A szervezők még több alkalomra várják az érdeklődőket.

Csütörtökön a református gyülekezeti teremben Bereczki Gábor pünkösdi lelkész szolgál majd, pénteken a katolikus templomban Bócsa Roland baptista lelkész, szombaton a baptista imaházban Hajdúné Jánk Alexandra református lelkész, míg vasárnap a baptista imaházban Molnár Máté református lelkész.

Az alkalmak vasárnap kivételével 18 órakor lesznek megtartva, a záró istentisztelet 17 órakor lesz.


2022-01-16 08:00:00

Múltidéző, tíz éve történt

Tíz évvel ezelőtt, 2012 januárjában Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium akkori parlamenti államtitkára és Szőcs Géza szintén akkori kulturális államtitkár a Magyar Kultúra Napja alkalmából adott át elismeréseket a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjjal tüntették ki Kocsor Imréné békési kosárfonót, a Népművészet Mesterét. A megyéből Minősített Közművelődési Intézmény címben részesült más intézmények mellett a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ.
Nagyon fontosnak tartom, hogy elismerjük azokat a nagyon értékes embereket, akik a városunkban élnek és dolgoznak. Figyeljünk a véleményükre, őrizzük meg a tudásukat. Tavaly már elkezdődött ennek érdekében egy közös munka, ami idén várhatóan még inkább kiforrja magát. Várhatóan márciustól külön kiállító helyen mutatjuk majd be a város kézműves remekeit a kulturális központban.


2022-01-15 08:00:00

Uszodabérlet a 60 év felettieknek

Önkormányzatunk idén is 20 alkalmas uszoda- illetve fürdőbérletet biztosít a 60. életévüket betöltött békésiek számára rekreációs támogatásként.

A lehetőség a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdőben a gyógyvizes gyógymedence használatára és a Békési Uszodában a medencék és a működő szolgáltatások használatára jogosít.

A rekreációs támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 százalékát. A támogatás igénylésekor az életkort és a lakóhelyet, mint a jogosultság feltételeit a személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatásával kell igazolni. A rekreációs támogatás egy évben legfeljebb három alkalommal vehető igénybe. A bérlet a jogosultságot megállapító jogerős határozat bemutatásával a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdőnél vagy a Békési Uszodában vehető át. A rekreáció céljának megvalósulása érdekében a bérlet a kiállításától számított 6 hónapon belül használható fel. A támogatás nem átruházható, azt a jogosult csak személyesen érvényesítheti. Az uszodabérlet a Békési Polgármesteri Hivatalban igényelhető.

Számunkra nagyon fontos, hogy ez ilyen és ehhez hasonló programokkal megköszönjük a korosztály tagjainak azt a munkát, amelyet évtizedeken át végeztek.

Kérem, hogy éljenek a lehetőséggel!


2022-01-14 08:00:00

Csúcstechnológiás szemvizsgáló műszer a békési szemészeten

Új, csúcstechnológiás szemvizsgáló műszerrel gyarapodott a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő szemészeti szakrendelése. Az újabb fontos és nagy volumenű beruházásról Erdélyi Imola igazgató asszony adott tájékoztatást.

A beszerzésének köszönhetően a lakosság számára még minőségibb szolgáltatás válik elérhetővé, és csökken a várakozási idő is.

A készülék segítségével lehetőség nyílik Békésen is elvégezni a szemészeti ultrahangvizsgálatokat, amelyek diagnosztikai jelentőségét az adja, hogy a szakemberek az úgynevezett borús törőközegek esetén is megítélhetik a szemgolyó belső részeit. Az ultrahangvizsgálatot leggyakrabban üvegtesti vérzések esetén alkalmazzák a látóhártya helyzetének tisztázására, emellett számos további más kórképben, állapotban is jelentősége lehet, így szaruhártya homályok, szürkehályog, szemgolyó daganatainak vizsgálata, endokrin orbitopátia (Basedow– kór) esetén.

Gratulálok a rendelőintézetnen az újabb nagy volumenű beruházáshoz!

 


2022-01-13 18:53:00

Hajrá Magyarok!

Megérkeztünk a budapesti Népligetben épült monumentális látványt nyújtó új sportcsarnokhoz, az MVM Dome-hoz, hogy több mint 20 ezer emberrel együtt, telt ház előtt szurkolhassunk a magyar férfi kézilabda válogatottnak.

Történelmi esemény zajlik a következő hetekben hazánkban, hiszen Magyarország először rendezhet férfi Európa-bajnokságot, Szlovákiával együtt társházigazdája a kontinensviadalnak.

Mint korábbi játékos, sportvezető és főként örök szurkoló nagyon fontos tartottam, hogy ott legyünk a Hollandia elleni nyitómérkőzésen.

Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!


2022-01-13 08:04:00

Egyeztetés Szegfű Katalinnal

Szegfű Katalinnal, a Békési Újság főszerkesztőjével beszélgettünk az elmúlt év történéseiről, a legfontosabb fejlesztésekről és eredményekről.

Ezúton is köszönöm Kata, illetve a helyi médiumok munkáját, hiszen nagyon fontos, hogy a lakosság naprakészen értesülhessen, mi történik városunkban. Az újság minden két hétben történő elkészítése óriási szervezési és szakmai munkát igényel, amiért elismerés illeti a főszerkesztőt és segítőit egyaránt.

Természetesen ebben az évben is kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy folyamatosan tájékoztatást adjunk városunk eseményeiről, beruházásairól. Ebben továbbra is nagyon számítunk a Békési Újságra is. Az elmúlt évről szóló interjú hamarosan olvasható lesz, és természetesen a Tiszta Beszéd című rovat ugyancsak jelentkezik majd a megszokott két heti időpontokban.


2022-01-12 09:01:00

Tisztelet a Hősöknek, Tisztelet Katonáinknak!

79 éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, melynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.

Számomra ez a nap különleges, hiszen Nagyapám is ott harcolt az embertelen körülmények között, átélte a lehetetlen helyzetet, a harcot, a csatát, a reménytelen, mégis kitartó csatát. Harcolt Hazánkért, Magyarországért! 

Ezekben a napokban a -30 fokos hidegben erős harckocsifedezet mellett megindult az urivi hídfőből a támadás. Az itt védekező 4. gyalogezred hősiesen harcolt, az első támadást még vissza is verte, de nem bírta feltartóztatni az ellenséget. A résen betörők hátba támadták a III. hadtestet. 14-én a másik hídfőből, a scsucsjeiből is megindult a támadás. A magyarok déli szomszédját, az olasz 8. hadsereget szintén szétzúzták a vörös pörölycsapások. Az ottani áttörés után a támadók Észak felé is fordultak és a magyarok háta mögé kerültek. 15-ére minden eldőlt: a magyar arcvonal több darabra szakadt, 17-ére pedig a hadsereg felbomlott. Január 18-án a bekerített III. hadtest kivételével már nem voltak magyar csapatok a Donnál. 

 

Mint arról korábban is írtam, a 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A németek igényeit hosszas alkudozás után sikerült leszorítani, de azon az áron, hogy a magyar csapatokat hadászati vonatkozásban a németeknek rendelték alá, felfegyverzésüket illetően pedig ugyan szóbeli ígéretet kaptak Berlinből.

A beígért fegyverzet és felszerelés azonban a tél beálltával sem érkezett meg a németektől, akik 1942 novemberében a sztálingrádi csata miatt elkezdték csapataik kivonását a doni térségből. A szovjet Vörös Hadsereg 1943. január 12-én, 30-35 fokos hidegben az arcvonal északi részén, az urivi hídfőből kiindulva áttörte a magyar vonalat és 8-12 kilométer mélyen hatoltak előre, majd január 14-én délen, a scsucsjei hídfőben 50 kilométer szélességben törték át a védelmet. A német hadvezetés nem vetette be az arcvonal ezen részén állomásozó egyetlen tartalékát, de a visszavonulást is megtiltotta. Jány Gusztáv vezérezredes ragaszkodott a parancshoz, jóllehet ha már január 15-én elrendeli a visszavonulást, a hadsereg egy részét talán megmenthette volna. A magyar katonáknak az orosz és a német katonákhoz képest hiányos felszerelésben, többszörös túlerővel szemben, fagyban, embertelen körülmények között kellett tartaniuk magukat.”


2022-01-11 13:58:00

Sportszervezeti tagdíjtámogatás amatőr sportoló gyerekeknek

Január 31-ig nyújthatják be a szülők a gyermekük sportszervezeti tagdíjtámogatásra vonatkozó kérelmet.

Az új ellátás bevezetéséről tavaly döntöttünk. Eszerint kérelemre, az egészséges életmódra nevelés ösztönzése érdekében az önkormányzat sportszervezeti tagdíjtámogatásként átvállalja a sportról szóló törvény szerinti amatőr sportoló gyermek sportszervezetnél adott évre fizetendő hat havi tagdíját, de maximum havi 3000 forintot.

Ehhez az alábbi feltételek együttes fennállása szükséges:

-            a gyermek és a törvényes képviselők a kérelem benyújtását megelőzően legalább 12 hónapja Békés városban lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen ott laknak,

-             a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát (85.500 Forint/fő), gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a 400 százalékát (114.000 Forint/fő),

-            a gyermek a sportszervezetnek a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éve a tagja, és ezt a sportszervezet elnöke a kérelem nyomtatványon igazolja.          

A kérelmet 2022. január 1-től január 31-ig lehet benyújtani az e célra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelmet nem a sportegyesületnek, hanem a szülőnek kell előterjesztenie a polgármesteri hivatalnál.

A nyomtatvány elérhető a Békési Polgármesteri Hivatalnál, illetve a www.bekesvaros.hu honlapon. 

 

2022-01-10 11:16:00

BFKC disznótor

Ismét megszervezte a már hagyományosnak számító disznótort a Békési Férfi Kézilabda Club a tarhosi Libás-tanyán.

Mint korábbi játékos és sportvezető örömmel tettem eleget a meghívásnak, és kapcsolódtam be az eseménybe, amelyen a játékosok, a technikai dolgozók, az edzők és a klub vezetői egyaránt részt vettek. A program, a közös munka kiválóan szolgálta a csapat- és közösségépítést.


2022-01-09 08:00:00

Múltidéző, havazás

Gyerekkorunk egyik legnagyobb, máig emlékezetes havazása köszöntött be harmincöt évvel ezelőtt, 1987. januárjában.

Biztosan sokan emlékeznek azokra a nagyon nehéz napokra, amelyek részben az életet is megbénították egy időre.

Szombaton ismét havazott, bár szerencsére hasonló problémák most nem alakultak ki. A gyerekek viszont minden bizonnyal örültek a hónak.


2022-01-08 08:00:00

Az Év Embere szavazás - 2021

ÉV EMBERE szavazás Szavazzon a békési jelöltekre! A Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu ismét keresi az év emberét. 2021-ben ötven alkalommal mutattak be térségünkben élő, munkálkodó, alkotó embereket, akik teljesítményükkel, életművükkel gyarapították megyénket. Ők voltak a hét emberei, közülük szavazattal lehet megválasztani az év emberét.

BÉKÉS - ÉV EMBEREI:

-        BARKÁSZ SÁNDOR (Békés-Drén Kft. ügyvezető igazgatója)

-        LAUKÓ ANDRÁS (Békés Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete Békés Helyi Csoportjának vezetője)

-        VIRÁG ISTVÁN (Év Polgárőre – 2021.)

-        CSIBORNÉ SUCH ANITA (Mezőberényben dolgozó védőnő)

Szavazni kétféleképpen lehet. Voksolhatnak a Beol.hu hírportálon, ahol Facebook felhasználóként bejelentkezve tudnak szavazni. A felhasználó egy képre csak egyszer szavazhat. A jelöltekről készült képekre érvényes szavazatot leadni a Játék időtartama alatt a Békés Megyei Hírlapban megjelent szavazószelvény kitöltésével és beküldésével is lehet. Egy borítékban több szelvényt is küldhetnek, de csak a lapból kivágott, eredeti példányt fogadunk el. 

A lapból kivágott szelvény beküldési határideje: 2022. január 20. Cím: 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. A borítékra vagy a levelezőlapra írja rá: Az év embere.

Szavazni a Beolon 2021. december 29-2022. január 20. között lehet.


2022-01-07 10:00:00

Oltási akciónapok 2022. januárban

Tájékoztató Települési Oltási Akciónapokról 2022. január 6. napjától ismét oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet kérni az oltást.

A járásszékhelyen kórházi oltópontokon illetve szakrendelőkben nyílik lehetőség az oltakozásra az alábbi időpontokban:

  • 2022. január 6-7. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 8. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 15. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között,
  • 2022. január 22. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között.
  • 2022. január 29. (szombat) 10-18 óra között.

Járásközponti szakrendelő oltópont helyszíne: Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő (5630 Békés, Kőrösi Csoma Sándor u. 6-14.)  

Gyermekek esetében 12 éves kortól történik az oltás beadása az oltóponton.

Az Országos Oltási Akcióban részt vesz valamennyi felnőtt háziorvos az alábbi napokon. (Háziorvosonként eltérhet, melyik napon oltanak az alábbiak közül.)

 

Dr. Bárány Béla háziorvos (66/886-113) 8. körzet

- 2022. január 7-én, pénteken 14-18 óra között
- 2022. január 8-án, szombaton 10-18 óra között

Dr. Bárány Béla háziorvos (66/886-112)

- 2022. január 7-én, pénteken 14-18 óra között
- 2022. január 8-án, szombaton 10-18 óra között

Dr. Pálmai Tamás háziorvos (66/886-118)

- 2022. január 7-én, pénteken 14-18 óra között
- 2022. január 8-án, szombaton 10-18 óra között

Dr. Garbai Imre Gábor háziorvos (66/886-116)

- 2022. január 14-én, pénteken 14-18 óra között
- 2022. január 15-én, szombaton 10-18 óra között

Dr. Farkas István háziorvos (66/886-115)

- 2022. január 14-én, pénteken 14-18 óra között
- 2022. január 15-én, szombaton 10-18 óra között

Dr. Berczi Ilona háziorvos (66/886-114)

- 2022. január 21-én pénteken 14-18 óra között   

- 2022. január 22-én szombaton 10-18 óra között  


2022-01-06 08:23:00

Veres Péter téri parkoló bővítése

Napokon belül befejeződik a Veres Péter téren a korábban elkezdett parkolók kialakítása, illetve bővítése.

A Békési Városfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársai 3,5 méterrel szélesítik ki a parkolót, így már merőlegesen is beállhatnak az autók, nem csak párhuzamosan a padkával. Ennek köszönhetően több jármű fér majd el kényelmesen a létesítményben.


2022-01-05 12:58:00

Révész utca aszfaltozása

Hamarosan befejeződik a Révész utca hideg aszfalttal történő burkolása.

A választókerületemben található utcában a szilárd burkolatú aszfalt korábban meggyűrődött, így szükségessé vált a szakasz javítása. Az aszfalt helyreállítását a Békési Városfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársai végzik, amelynek során a teljes Révész utcát hideg aszfalttal burkolják le. A fejlesztés a negyedik, befejező szakaszánál tart, a javítás rövidesen teljessé válik.

A körzetemben emellett a Fábián ás Hőzső utca sarkán javítják a kátyúkat. Sajnos az időjárás alaposan rányomta a bélyegét az utak állapotára, de igyekszem folyamatosan járni a körzetemet, és minél gyorsabban intézkedni a szükséges javítások érdekében.


2021-12-31 08:00:00

2021 Képekben: szeptember - október

Szeptember és október néhány képben:


2021-12-30 08:00:00

2021 Képekben: július - augusztus

Július és augusztus néhány képben:


2021-12-29 08:00:00

2021 Képekben: május - június

Május és június néhány képben:


2021-12-28 08:00:00

2021 Képekben: március - április

Február és március néhány képben:


2021-12-27 08:00:00

2021 Képekben: január - február

Január és február néhány képben:


2021-12-24 08:00:00

Karácsonyi üdvözlet

Kedves Olvasó! Ünnepi gondolataim alapját Máté evangéliuma első fejezetének a Megváltó érkezésével kapcsolatos szavai ihlették.

Kételyek, bizalomhiány, bizonytalanság. Talán ezek az érzések sokasodnak bennünk, a  kereszthaláltól a feltámadáson át a szentlélek eljöveteléig tartó tavaszi ünnepkör távolodtával. Márpedig Jézus küldetésének beteljesedése bizonyítékkal szolgál. Legbelül tudjuk, hogy az Úr szándéka és határtalan szeretete megkérdőjelezhetetlen.  Ez a szeretet azonban egyben feltétlen gondoskodás is. Istennel ellentétben gyarlók és esendőek vagyunk: hitünk néha gyengül, bizalmunk halványodik. Ő mégis nem csak jelzi ezt nekünk, hanem végtelen türelmével - a fiú és a szentlélek segítségével - gondoskodóan terel minket a helyes útra. A körforgás örök, ugyanakkor létszükséglet is. Az elkerülhetetlen elmúlást a születés egyensúlyozza. Ám ez önmagában nem lenne más végtelen folyamatnál, folyamatosságnál. Esendőségünk, gyengeségünk folytán - kapaszkodók hiányában - talán kudarcba is ítéltetne. A folytonosságnak körfogássá kell válnia. Ez történik meg akkor, amikor a születés újjászületéssé válik.

A nyár, a meleg, bőséggel teli napok feledtetik velünk a kétkedést. A gyarapodás, a nappalok hosszabbodása közepette nem is akarunk a rosszra gondolni. Az ősz a jel, mely figyelmeztet minket. Ez a figyelmeztetés fordul aztán a fentiekben leírt bizonytalanság irányába. Lesz-e újra jobb, netán még rosszabb következik? Tesszük fel a kérdést. Az ismeretlen, új helyzetek esetében ez hatványozottabban jelentkezik. A megszokottakhoz ragaszkodunk. Néha körömszakadtáig. Máskor szomjazzuk a változást. Aztán ha az eljön, mégis megrettenünk tőle. Az úr az angyal képében üzent: nem kell félnünk! A magyarázatot is elküldte, bár ha jobban belegondolunk, csak megismételte azt, amit József már tudott. Ez már talán a bizalom és a hit magvainak elszórása volt. Kért Józseftől és ígért neki: Nevezd Őt Jézusnak, és ő majd megváltja a világot bűneitől. Ez Ézsaiás próféta jóval korábbi szavainak beteljesedése.

A bizakodás erőt ad, de még kicsit várni kell. A novemberi napok sötétek, borongósak, a decemberiek még sötétebbek és hidegebbek. Aztán a nap megújul, ahogyan a megújulás, sőt a megváltás ígéretét beteljesítve végül megszületik a Kisded. Valóra válik az ígéret. A nap megújulása ugyan az emberi történelem kezdete óta ad erőt, de a születés misztériumának felidézése és megünneplése több mint kétezer éve a hittel teljesíti ki azt.

Ha fenti szavaim tükrében tekintünk az elmúlt egy évre, felfedezhetjük a hasonlóságokat. Ahogyan én is, mindenki megtalálhatja a saját “párhuzamát”. A szeretet örök, az ünnep méltósága és melege változatlan. Mondanivalójáról, üzenetéről mégis szinte kimeríthetetlen sokféleképpen beszélhetünk. Szavaim alapján érezhető, hogy számomra is mennyire fontos, sőt talán a legfontosabb családi ünnep a karácsony. Gondolom, sokan érzik ezt hasonlóan. Végezetül jókívánságom is lehet talán egy kicsit “változatlan”, őszintén ismétlem meg egy évvel ezelőtti szavaimat:

Mindenkinek azt kívánom, hogy találjon boldogságot és nyugalmat az ünnep napjaiban, mindegyikünk lelkét járja át a szeretet és a béke. Köszöntsön ránk olyan boldog, reményekkel teli új esztendő, amilyet a feltámadás és a megváltás hozott el nekünk annak idején!


2021-12-23 08:00:00

Rákóczi utca zebra

Hamarosan zebrát alakítunk ki a Rákóczi utcán, a Túri húsbolt és a Hőzső utcai közötti szakaszon.

A városrész a választókerületemhez tartozik, és az elmúlt időszakban számos megkeresést kaptam szóban és írásban is azzal kapcsolatban, hogy a közlekedés biztonsága érdekében az érintett szakaszon nagy szükség lenne egy zebrára. Miután nagyon fontos kérdésről van szó, megtettem a szükséges lépéseket. A napokban a járdalapok lerakásával elkezdődött a fejlesztés előkészítése, és hamarosan a zebrát is kialakítják, felfestik majd.

Nagyon köszönöm a megkereséseket!


2021-12-22 19:02:00

Kupak szív

Immáron második alkalommal indult el a BKSZ Kft. támogatásával a „Békés Szíve” Móricz Leventéhez Békéscsabára, ahol az édesanya fogadta az érkező segítséget.

A Mikulással érkezve a napokban 700 kilogramm tömegű kupakot adtak át a család részére.

Az akció részeként az első adomány közel kétszeresét adhatták át Leventééknek. A Békés Szíve összefogással járul hozzá egy beteg gyermek jövőjéhez. A BKSZ Kft. tájékoztatásából kiderül, hogy a városi segítségének köszönhetően Levente olyan állapot javulásra tett szert, melyet már fejleszteni is lehet.

A cég Levente édesanyja, Tímea szavait idézte:

 „Álom legyen valóság”


2021-12-21 08:00:00

Révész utca

Lakossági jelzést kaptam arról, hogy a Révész utcában komolyabb problémák adódtak az aszfalttal.

Csuta György megkeresésére rögtön igyekeztem reagálni, és kijavíttatni a hibát. Az érintett részt a BKSZ Kft. a munkatársai a kérésemre szinte azonnal, már másnap elbontották. Ezt követően új aszfalt került a szakaszra. Örülök, hogy ilyen gyorsan sikerült megoldanunk a problémát.

Köszönöm a jelzést, a megkeresést!


Egyéb (további) tartalmak szűrés és dátumválasztás alapján...

Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.