Polgár Zoltán

Békés város alpolgármestere

Bemutatkozás

Polgár Zoltánnak hívnak és gyermekkorom óta Békésen élek. A Karacs Teréz utcában nőttem fel. Feleségemmel, Marikával - aki fodrász - a Keserű soron alapítottunk családot és neveljük két gyermekünket Sárát és Zoltánt.

Életem vezérlő-csillagai a sport, a közösségi élet és az ezeket átszövő szervező munka. Végigjártam a békési kézilabdasport színtereit: játékosként eljutottam a csapatkapitányságig, dolgoztam játékvezetőként és másodállásban a klub vezetője voltam. A sport mutatta meg nekem a küzdelem emberi arcát, adott életre szóló barátságokat és máig ható tanulságokat. Csapatjátékosnak tartom magam: korábban játékosként, később pedagógusként és napjainkban, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként dolgozva. Álljanak hát most itt közös jövőnk, elképzeléseink, és a terveink:

Hiszek a közösség mindenek fölötti erejében. Hiszek a munka becsületében, az összefogás értékében. Hitem szerint a jövőhöz vezető út nem a vakszerencse, nem az ígéretek kérdése. Itt élve testközelből élem meg a kerületünk, Bánhida mindennapjait. Látom az itteni erősségeket és akadályokat egyaránt. A választásokig folyamatosan, és azután is megtartandó lakossági találkozókon - és akár az internetes fórumokon is - megtalálhatjuk, meg fogjuk találni a közös hangot, kialakítjuk közös stratégiánkat szűkebb környezetünk jövőjének megformálására. Mindehhez az Önök aktív közreműködése, felügyelete adhatja meg felhatalmazást. Önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként az Önök érdekeinek feltétel nélküli képviselete lesz a feladatom a testületben.

Csapatjátékosként szót kell ejtenem Kálmán Tibor pogármesterről és képviselő társaim közös munkájáról: A körzeti munkánkban az általam is kitűzött célokat kell a legfontosabbnak tartanunk. A körzetek lakóiból azonban összeáll városunk Békés lakossága, képviselőikből a képviselőtestület. A feladatok, a terhek, a sikerek és az örömök közössé válnak.

Közössé válnak de nem adódnak össze, inkább megosztódnak. A megosztott feladatok és terhek könnyebbednek, ellenben a megosztott sikerek és örömök többszöröződnek. A választópolgárok közreműködése és felügyelete, a polgármester, a képviselők - Én és a csapatunk - munkája és alázata tömörítheti egybe azt amit közösségnek hívunk. KÖZÖSSÉGNEK, tiszta SZÍVVEL, tiszta LÉLEKKEL.

Megköszönöm eddigi figyelmüket! Mi Békésért Vagyunk!

Hírek, információk:

2023-06-04 08:00:00

Trianon

A Nemzeti Összetartozás Napja előtt tisztelgünk.

Június 4-e Nemzeti Összetartozásunk Napja, amely kifejezi, hogy éljenek magyarok bárhol is a világban, mi mindig összetartozunk. Üzeni a határon túli magyaroknak, hogy mindig számíthatnak ránk, s hogy számíthatunk egymásra.

 

Június 4-e közeledtével idén is kilátogattam az Összetartozás fájához, amit szűk két évvel ezelőtt testvértelepüléseink, Gyergyószentmiklós, Magyarittabbé és Hegyközkovácsi vezetőivel, Kálmán Tibor polgármesterrel és Dankó Béla országgyűlési képviselővel közösen ültettünk el a Honfoglalás téren. A fa ma is érzékelteti azt, amit 2021-ben is, hogy „mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk”. A fa szépen nő, és bízom benne, hogy ezzel párhuzamosan tovább erősödnek majd amúgy is kiváló kapcsolataink határon túli barátainkkal.

 

Összetartozásunkat emberi akarat soha szét nem tépheti.


2023-06-03 10:11:00

II. Békés Vármegyei Tűzoltó Szakmai Nap

Látványos felvonulás, elkezdődött a tűzoltó nap

Látványos felvonulással kezdődött a II. Békés Vármegyei Tűzoltó Szakmai Nap. Ezt követően rengeteg program várja az érdeklődőket Dánfokon. A teljesség igénye nélkül lesz füstszoba, rekeszmászás, ugrálóvár, illetve roncsvágási gyakorlat, tűzoltóautó-bemutató és akadálypálya is.2023-06-02 08:50:00

Malomasszonykert gréderezés

Gréderezés a Malomasszonykertben

A napokban lakossági megkeresésre és velük összefogva megtörtént egy fontos malomasszonykerti szakasz gréderezése. Ezt a feltöltés és a hengerezés követi majd. Az összefogás megteremtésében kulcsszerepe volt Barta István Zoltánnak, aki közelben működteti vállalkozását és Deákné Domonkos Julianna önkormányzati képviselőnek, aki fantasztikus munkát végez a körzet érdekében, folyamatosan újabb és újabb kezdeményezéseket indít el, fáradhatatlanul keresi a megoldásokat a felmerülő problémákra.

Az említett feltöltéshez az önkormányzat hetven köbméter zúzott követ biztosít, míg az érintettek 20 köbméternyi zúzott követ adtak össze. A mintegy tizenöt ember összefogásával megvalósuló fejlesztésben a résztvevők a munkájukkal is komoly szerepet vállalnak.

Előremutatónak tartom, hogy újabb városrészen értünk el eredményeket olyan módon, hogy együtt gondolkodunk, közös lépünk egy jó ügy érdekében. Mindez önkormányzatunk számára is nagyon fontos.

Hiszem, hogy közösen, egymást segítve számos területen valósíthatunk meg hasonló munkálatokat a jövőben is.

 

Köszönöm minden résztvevőnek!


2023-06-01 10:00:00

Babacsomag - Molnár-Kutyik Márton

„A boldog babának csillogó szeme van. Nyitott szívvel jár a világban, és varázslatot terjeszt.”

A napokban a közelmúltban született Molnár-Kutyik Mártont és édesanyját, Molnár-Kutyik Erikát köszöntöttem, illetve átadtam számukra az önkormányzat által biztosított Babacsomagot. Nagyon örülök, hogy újabb békési kisbabát és anyukáját köszönthettem.

Nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok az egész családnak!


2023-05-31 11:30:00

Kowalsky meg a Vega a Madzagfalvi Napokon

A Kowalsky meg a Vega, hazánk egyik legnépszerűbb zenekara is koncertet ad a Madzagfalvi Napokon

Örömmel jelenthetem, hogy összeállt az idei Madzagfalvi Napok fellépőinek névsora. Augusztus 18-án, pénteken 20.45-től Magyarország egyik legkedveltebb, legnépszerűbb csapata, a Kowalsky meg a Vega lép színpadra. Koncertjükön természetesen előadják majd legismertebb dalaikat, amivel két évtizede méltán számítanak a közönség nagy kedvenceinek.

 

Hamarosan jövünk majd a többi fellépő névsorával.

 

Hajrá Békés! Hajrá Madzagfalvi Napok!


2023-05-30 17:20:00

BFKC Ovi záró

Negyven óvodás remekelt ovi-kéziben

Megtartották az ovi-kézilabdaszezon zárását kedden délután. Kovács Andrea edző vezetésével negyven ügyes, tehetséges gyermek adott számot tudásáról, az óvodások remek teljesítményt nyújtottak, minden elismerésem nekik és Andinak a felkészítésért.

Az óvodai kézilabdát országos szinten is elsők között vezettük be Békésen, és a rendszer remekül működik.

Gratulálok a remek programhoz!


2023-05-29 08:00:00

Városi gyereknap

Sikeres városi gyereknap

Nagy érdeklődés mellett és színvonalas programokkal rendezték meg kulturális szakembereink a városi gyereknapot. Az eseményre ismét megtelt a rendezvénygödör, illetve a liget.

 

A programon az érdeklődők láthattak vadászkutya-bemutatót, emellett ügyességi vetélkedő, helyi kiscsoportok fellépése, interaktív mesefigurák műsora és a Kiskalász zenekar koncertje egyaránt színesítette a rendezvényt. A programot hangulatos táncház zárta a Belencéres Néptáncegyüttessel, amelyen közreműködött a Talléros zenekar.

 

 


2023-05-29 08:00:00

városi gyereknap 2

Galéria 2.


2023-05-28 19:00:00

Városismereti kerékpártúra

Városismereti Kerékpártúra

Városismereti kerékpártúrát tartottunk Mucsi András önkormányzati képviselő úr vezetésével vasárnap délután Békésen. András kiváló helytörténész, nagyszerűen ismeri településünket, és ezúttal is rengeteg érdekességet tudhattunk meg neki köszönhetően.

 

Köszönöm a remek élményt!


2023-05-27 20:40:00

Fina Fourban az U18-asok

Final Fourban a békési U18-as csapatban

Az Optimum Solar Békési FKC U18-as csapata 26:24-re győzött idegenben a Gyöngyös ellen, ezzel csapatunk bekerült a Final Fourba, a bajnokság négyes döntőjébe. A mérkőzésen a játékvezetők huszonkét kétperces kiállítást és három piros lapot osztottak ki. Az 54. percben pedig még döntetlen volt az állás, ami még inkább növeli a győzelem értékét. Csapatunk ezzel az első helyezett Ferencvárossal megegyező pontszámmal zárt a tabellán.

 

Hajrá Békési FKC! Hajrá Békés!


2023-05-27 08:53:00

Babacsomag - Kozma Tibor László

„Egy kisbaba mosolyában felfedezzük a pillanat örömét, szemében meglátjuk a holnap ígéretét..”

Nagy öröm számomra, hogy újabb békési kisbabát, Kozma Tibor Lászlót és kedves családját köszöntöttem a napokban. A családnak ezúttal is átadtam önkormányzatunk babacsomagját.

 

Nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok az egész családnak!


2023-05-25 11:50:00

Testületi ülés - május

Csökkent a bűncselekmények száma, számos beszámolóról tárgyaltunk

Elfogadta a Békési Rendőrkapitányság a város közrendjéről és közbiztonságának tavalyi helyzetéről szóló beszámolóját mai ülésén a képviselő-testület. A nagyon részletes, igényes tájékoztatóból megtudhattuk, településünk továbbra is biztonságos város, számos területen sikerült is előrelépni az előző évhez képest. A Békési Rendőrkapitányságon, rendőri eljárásban 334 bűncselekményt regisztráltak 2022-ben, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint az előző évben (368).
 
A bűncselekmények 100 ezer lakosra vetített aránya 1004,7 volt, ami a 2021. évi adathoz (1095,7) képest 8,3 százalékos javulást mutat. Az elmúlt évben 80,9 százalékra emelkedett az összes bűncselekmény nyomozáseredményessége, felderítési eredményesség pedig 66,7 százalékra nőtt.
 
A közterületre vezényelt állomány létszámát 14,2 százalékkal, míg óraszámát 13,7 százalékkal tudták növelni. A Békési Rendőrkapitányság illetékességi területén a személyi sérüléssel járó balesetek száma a 2021. évi 47-ről, 2022-ben 57-re emelkedett, Békésen a 2022. évben 25, míg a 2021. évben 30 személyi sérüléses baleset történt.
 
Köszönöm a rendőrség munkáját, nagyon fontos szerepet töltenek be városunk életében!
 
Szintén elfogadtuk a Békési Kézilabda Sport Kft. tavalyi tevékenységéről szóló szakmai és pénzügyi beszámolót és a 2023. évi üzleti tervét. A klub minden területen, mind a felnőtt, mind az utánpótlásokat tekintve remekül szerepelt.
 
Gratulálok a játékosoknak és a kft. munkatársainak!
 
Ugyancsak beszámolt tavalyi tevékenységéről a városunk mindennapjai szempontjából kiemelten fontos cégünk, a BKSZ Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. A cég viszonylag szűk létszámmal egyszerre végez önkormányzati, hulladékgazdálkodási, lakásgazdálkodási, gépjavító és vállalkozói tevékenységet, illetve égisze alá tartozik az inkubátorház is.
 
Óriási elismerés illeti a céget, hogy ezeket a sokrétű feladatokat eredményesen ellátja. Köszönet érte!
 
Ugyancsak elfogadtuk a a Békés Városi Kulturális Nonprofit Kft. tavalyi tevékenységéről szóló pénzügyi és szakmai beszámolót, valamint 2023. évi üzleti tervet. A Dr. Pappné Darida Andrea vezette csapat igényes, kreatív és innovatív munkát végzett tavaly. Programjaik emberek ezreit mozgatták meg, számos újítást vezettek be, a megye negyedik legnagyobb településéhez méltó eseményeket hívtak életre. A sor pedig idén is folytatódik.
 
Köszönöm a kft. munkáját!

2023-05-24 09:40:00

Lipcsei utcafórum

Nagy sikerű utcafórum Lipcsei Imrével

Lipcsei Imrével, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltjével tartottunk utcafórumot. Nagyon megtisztelő, hogy milyen sokan eljöttek az 1. választókerületből, hogy találkozzanak a körzet, reményeink szerint leendő képviselőjével.

A visszajelzésekből, a beszélgetésekből is kiderült, hogy nagyszerű jelölt méretteti meg magát, aki a választókerületben él, és kiválóan ismeri a városrészt. A jelenlévők örömmel fogadták a jelöltségét, a támogatásukról biztosították és számos észrevétel, javaslat is elhangzott, amit nagyon köszönünk. Imre, ha lehetőséget kap, megoldást fog találni a felmerülő kérdésekre. Vállalkozása kapuja pedig mindig nyitva áll az emberek előtt, várja a megkereséseket. Lakossági visszajelzésre is a táblái, amit valakik valamiért leszedtek, visszakerültek a villanyoszlopokra.

 

Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy remek, rátermett, tenni akaró és tudó jelölt méretteti meg magát a színeinkben, egy kiváló ember csatlakozott közösségünkhöz.

 

Hajrá Lipcsei Imre! Hajrá 1. választókerület! Hajrá Békés!

 


2023-05-23 16:20:00

Bizottsági ülések - május

Jó a közbiztonság, eredményes az önkormányzati társaságok munkája

A szokásoknak megfelelően a békési képviselő-testület csütörtöki ülése előtt ismét tanácskoztak a grémium bizottságai, a pénzügyi és városfejlesztési, az ügyrendi, lakásügyi és közrendvédelmi, valamint a humán és szociális bizottság. Az üléseken egyebek mellett szó volt a Békési Rendőrkapitányság tavalyi beszámolójáról, amiből kiderült, hogy településünk továbbra is békés, nyugodt városnak számít.

A Békési Férfi Kézilabda Kft., a BKSZ Kft., a BVSZ Nonprofit Kft., a Békés Városi Kulturális Nonprofit Kft. és a Békés Turisztikai és Szolgáltató Kft. munkája egyaránt napirendre került.

 

A végső szót az egyes előterjesztésekről a képviselő-testület mondja majd ki csütörtökön.


2023-05-22 16:20:00

Tehetségnap

Minden gyermek tehetségígéret

Tehetségnap – Tehetségmajális elnevezéssel rendezett rendkívül érdekes, illetve értékes programot a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde. A kezdeményezés célja az volt, hogy bemutassák, minden gyermek tehetségígéret.

Az eseményen A medve és a macska című mesét adták elő a Bóbita Tagóvoda pedagógusai, amiben mesedramatizálás is szerepet kapott. Volt sportágválogató, amiben kézilabda, kajak-kenu és célbadobás is színesítette a programrészt. A térbeli vizuális tehetségterületet ugyancsak érintette a rendezvény, volt közös játékkészítés újrahasznosítható anyagokból, közös festés Horváth Hajnalka alkotóművésszel, babakészítés Balog Gábornéval és lisztgyurma-varázslat is. A matematika tehetségterületen a robotika és a táblajátékok kerültek középpontba. Ének-zenében hangszerbemutatót és dalos játékokat mutattak be. Tavaszi zsongás címmel Zsombok Réka, Zséka adott műsort.

Az esemény része volt az Oktatási Hivatal Bázisintézményi programjának.

 

Gratulálok a remek programhoz, ahhoz, hogy milyen kiemelten figyel az intézmény a tehetséges gyermekekre!

 


2023-05-22 16:20:00

Tehetségnap képek II.


2023-05-21 10:00:00

Múltidéző - Az Aranycipő Békésen

Az Aranycipő Békésen

Az ifjú városban, Békésen ezúttal a legifjabb lakók gyarapították a kulturális értékeket. Az Állami Zeneiskola növendékei, a gimnázium énekkara és az ÁFÉSZ kamarazenekara bemutatta Steiner Béla háromfelvonásos gyermekoperáját, Az aranycipőt. A vállalkozásnak a zsúfolásig megtelt színházteremben osztatlan sikere volt – írta 1974 májusi számában, negyvenkilenc évvel ezelőtt az akkori Békés Megyei Népújság.

Hogy amatőrök játszanak el egy ilyen, egész estéit betöltő darabot, arra eddig hazánkban csak Csongrádon és Szombathelyen volt példa. A békési zeneiskola ezzel a bemutatóval bizonyította: a mi vidékünkön is lehet olyan amatőr munkát alkotni, aminek színvonala már-már a hivatásosok által létrehozott művészi értéket éri el.

Az aranycipő gyermekszereplői meglepő biztonsággal mozogtak a színpadon. Tiszta énekeik, hangjuk, szép kiejtésük mesebeli hangulatot keltett az ízléses és stílusos jelzett-díszletek között. A mintegy százötven tagú operaegyüttes teljes harmóniáját a békési kamarazenekar teremtette meg. Színvonalas játékuk könnyeddé tette az énekkar, a táncosok és valamennyi szereplő egyébként kitűnő előadását.

A bemutatóért külön elismerés illeti a zenekart dirigáló Fejes Antalt és az operát rendező Fejes Antalnét. Az együttes május 31-én a békéscsabai ifjúsági házban, a nyáron a szegedi Bartók Színpadon mutatkozik be.

Elképesztő, hogy mennyi érték van városunkban, és az kell mondanom, hogy a Bagoly László vezette művészeti iskola méltó a nagy elődök tevékenységéhez.

Joggal lehetünk büszkék az iskolára, a diákokra, a pedagógusokra és az ott folyó magas szintű munkára!


2023-05-20 08:30:00

Babacsomag Pősze Dorina

Dorinát és édesanyját köszöntöttem

A napokban újabb babacsomagot adtam át Pősze Dorinának és édesanyjának, Gajda Irénnek. Mindig nagy öröm és megtiszteltetés, ha békési családokat köszönthetek ilyen módon.

 

Nagyon jó egészséget, sok boldogságot, szép életet kívánok!


2023-05-19 15:00:00

Szúnyoggyérítés 2023. május 26-án

Ismét földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre Békés város területén.

A kezelés pontos időpontja: 2023. május 26. napján, napnyugta utáni órákban. Pótnapok: 2023. május 27 - 28. napjai, ugyanebben az időben.

 

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

 

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

 


2023-05-19 08:30:00

Virágok ültetése

Tízezer virágot ültetünk el a következő két napban

Tízezer egynyári, illetve évelő virágot ültetünk el pénteken és szombaton városunk főterén, illetve annak környékén. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Békés a legszebb arcát mutassa, ez a célt szolgálj a virágok ültetése is. A nagy eső miatt most szombaton is dolgoznak majd a munkatársaink.

Nagyon köszönöm a munkájukat!


2023-05-18 13:10:00

Sajtótájékoztató utca beruházás

Városunk történetének összegében legnagyobb volumenű útaszfaltozási- és útfelújítási programja valósulhat meg több mint egymilliárd forintból.

A TOP Plusz pályázat keretében elnyert egymilliárd forintos támogatás segítségével várhatóan több mint ötven utcában valósulhat meg aszfaltozás, illetve útfelújítás a közeljövőben Békésen. Negyvenhét utca már rendelkezik építési engedéllyel, illetve az engedélyeztetés folyamatban van. A város több részén a várható fejlesztésekről már kikerültek a tájékoztató táblák. Számomra külön öröm, hogy választókerületem több utcája is érintett lesz a beruházás-sorozatban. További nyolc utca esetében zajlik a tervezés.

A kivitelezésre a közbeszerzés nyáron kezdődhet, és annak függvényében idén ősszel vagy nagyobb valószínűséggel jövő tavasszal készülhet el a beruházás.

Egy másik TOP Pluszos pályázat keretében további három utca felújítására nyílik lehetőség.

 

Az aszfaltozásra, az útfelújításokra kiemelt figyelmet fordítunk, hiszen a lakossági visszajelzések szerint erre óriási szükség van.

 

 


2023-05-16 11:00:00

19 tonna elektronikai hulladék gyűlt össze

A BKSZ Kft. által április végén megtartott elektronikai hulladékgyűjtés eredményeként összesen 2175 db elektronikai berendezés került átadásra a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. részére.

Együtt közösen 19.100 kg a környezetünk számára veszélyes hulladéktól mentettük meg FÖLDÜNKET, és a jövő generációját. 

A két nap alatt 120 db hűtő-, fagyasztószekrény, 30 db mosógép, 15 db sütő, 210 db televízió, 50 db monitor, 60 db nyomtató, 45 db porszívó, 15 db fűnyíró, 40 db mikrohullámú sütő, 35 db számítógép és 1555 db egyéb kisebb elektronikai készülék került leadásra a BKSZ Kft. telephelyén. Amennyiben a hulladékgazdálkodást érintő változások megengedik, szeptemberben újra megrendezésre kerül ez az akció, addig is arra kérjük a lakosságot, hogy az addig meghibásodott, vagy a háztartásukban maradt, már nem működő elektronikai eszközöket a megfelelő helyre juttassák el (csereakció a boltokban, Vésztő hulladékudvar). Működőképes, de már lecserélt eszközök esetén gondoljanak a rászorulókra, és keressék  a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központot.


2023-05-15 12:55:00

BFKC hazai utolsó meccs

Remek hazai győzelemmel zárta a szezon utolsó hazai mérkőzését a BFKC

Az Optimum Solar-Békési FKC szombaton 30-27-re legyőzte a Százhalombattai KE csapatát. Padla József alakulata ezzel legutóbbi nyolc mérkőzésén veretlen maradt, és hétszer győzött. A csapat az előkelő ötödiknél rosszabb helyen már nem végezhet a bajnokságban.

Gratulálok a csapatnak! Hajrá Békés!


2023-05-14 08:00:00

Múltidéző - nyúlnevelés

A házinyúlnevelés központja volt Békésen

Egy érdekes cikkre bukkantam hatvan évvel ezelőttről, 1963-májusából az akkori Békés Megyei Népújságban. Az írás a megyei nyúltenyésztés kérdését járja körül.

Mint írták, a házinyúlnevelés nem kíván nehéz fizikai erőkifejtést. Csökkentett munkaképességű emberek vagy gyermekek is bátran vállalhatják. Példa erre Békés község nyúltársulása, ahol a tagság zöme nő és 1962-ben a 4450 házinyúltervvel szemben 4485-öt adtak át a földműves szövetkezetnek. Az idei szerződéses tervszámot ez a társulás március közepéig már 124 százalékra lekötötte. Említésre méltó a Gyónjai Földművesszövetkezet, ahol az 1240 házi nyúl helyett 1940-et, Kevermesen az 1100 helyett 1300-at tudtak a múlt évben felvásárolni az fmsz-ek.

Az egyéni tenyésztők is jól megtalálják számításukat. Békésen Kovács Józsefné a múlt évben 120 házinyúlra kötött szerződést és 156-ot adott át. Erre az évre már 200-ra szerződött. Nagykamaráson H. Nagy József a múlt év negyedik hónapjában öt anyanyúllal kezdte és az év végéig 5 ezer forint volt a bevétele. A továbbtenyésztésre 3 ezer forintot fordított, de még így is tiszta haszonként megmaradt számára 2 ezer forint. Tavaly az öt anyanyúl után 80 nyúlra kötött szerződést és 94-et adott el. Erre az évre — törzs- állományának nagyarányú felszaporodásával — 200 házinyúl leadására vállalkozott.

 

Sajnos napjainkra a házi nyúlnevelés teljesen háttérbe szorult, nincs rá igény. Ugyanakkor a cikk is mutatja, hogy Békés mindig is komoly agrárpotenciállal rendelkezett és rendelkezik, amelyet ki kell használnunk a jövőben is.


2023-05-13 09:00:00

Ebösszeírás

Ebösszeírás Békésen

Békés város területén az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján kerül sor az ebek összeírására.

A békési önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

Az eb tulajdonosa, vagy az eb tartója adatszolgáltatási kötelezettségének köteles eleget tenni.

 

Az ebösszeíró adatlap –a www.bekesvaros.hu oldalról letölthető, illetve Békési Polgármesteri Hivatal portáján átvehető - ebenként kell kitölteni és eljuttatni a Békési Polgármesteri Hivatal részére az alábbi módokon:

  • postai úton az 5630 Békés, Petőfi S. u. 2. sz. alatti címre elküldve,

  • személyesen a Polgármesteri Hivatal portáján lévő gyűjtődobozba bedobva,

  • elektronikus úton, ügyfélkapu bejelentkezést követően az E-önkormányzat portálon, az ebösszeíró adatlap kitöltésével (https://ohp-20.asp.lgov.hu).

A kitöltéssel kapcsolatos tájékoztatás személyesen a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Osztályán – Békés, Petőfi S. u. 2. szám alatt kérhető.

Az ebösszeíró adatlapok leadásának legkésőbbi határideje: 2023. június 30.

Felhívom a Tisztelt Ebtartók figyelmét, hogy a négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható, ezért kérjünk, amennyiben a jogszabályban meghatározott kötelezettségének még nem tett eleget, úgy szíveskedjék a transzponderrel nem rendelkező ebeket állatorvosnál megjelöltetni.


Egyéb (további) tartalmak szűrés és dátumválasztás alapján...

Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.