Polgár Zoltán

Békés város alpolgármestere

Bemutatkozás

Polgár Zoltánnak hívnak és gyermekkorom óta Békésen élek. A Karacs Teréz utcában nőttem fel. Feleségemmel, Marikával - aki fodrász - a Keserű soron alapítottunk családot és neveljük két gyermekünket Sárát és Zoltánt.

Életem vezérlő-csillagai a sport, a közösségi élet és az ezeket átszövő szervező munka. Végigjártam a békési kézilabdasport színtereit: játékosként eljutottam a csapatkapitányságig, dolgoztam játékvezetőként és másodállásban a klub vezetője voltam. A sport mutatta meg nekem a küzdelem emberi arcát, adott életre szóló barátságokat és máig ható tanulságokat. Csapatjátékosnak tartom magam: korábban játékosként, később pedagógusként és napjainkban, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatóhelyetteseként dolgozva. Álljanak hát most itt közös jövőnk, elképzeléseink, és a terveink:

Hiszek a közösség mindenek fölötti erejében. Hiszek a munka becsületében, az összefogás értékében. Hitem szerint a jövőhöz vezető út nem a vakszerencse, nem az ígéretek kérdése. Itt élve testközelből élem meg a kerületünk, Bánhida mindennapjait. Látom az itteni erősségeket és akadályokat egyaránt. A választásokig folyamatosan, és azután is megtartandó lakossági találkozókon - és akár az internetes fórumokon is - megtalálhatjuk, meg fogjuk találni a közös hangot, kialakítjuk közös stratégiánkat szűkebb környezetünk jövőjének megformálására. Mindehhez az Önök aktív közreműködése, felügyelete adhatja meg felhatalmazást. Önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként az Önök érdekeinek feltétel nélküli képviselete lesz a feladatom a testületben.

Csapatjátékosként szót kell ejtenem Kálmán Tibor pogármesterről és képviselő társaim közös munkájáról: A körzeti munkánkban az általam is kitűzött célokat kell a legfontosabbnak tartanunk. A körzetek lakóiból azonban összeáll városunk Békés lakossága, képviselőikből a képviselőtestület. A feladatok, a terhek, a sikerek és az örömök közössé válnak.

Közössé válnak de nem adódnak össze, inkább megosztódnak. A megosztott feladatok és terhek könnyebbednek, ellenben a megosztott sikerek és örömök többszöröződnek. A választópolgárok közreműködése és felügyelete, a polgármester, a képviselők - Én és a csapatunk - munkája és alázata tömörítheti egybe azt amit közösségnek hívunk. KÖZÖSSÉGNEK, tiszta SZÍVVEL, tiszta LÉLEKKEL.

Megköszönöm eddigi figyelmüket! Mi Békésért Vagyunk!

Időkapszula, békési retró:

2021-09-26 08:00:00

Múltidéző Öntözés

A Tisza II. vízlépcsővel, a békési duzzasztó megépítésével 100 ezer holddal bővül az öntözhető terület Békés megyében – írta 1966 szeptemberében az akkori Békés Megyei Népújság.

Érdekes, hogy mintegy 55 évvel ezelőtt is már hasonló problémák jelentkeztek a mindennapokban. Középtávon az egyik nagyon feladatnak tartom, hogy lehetőséget keressünk az öntözési lehetőségek kiterjesztésére.


2021-09-19 08:00:00

Múltidéző - kosárfonás

Sokan nem tudják, hogy a 60-as években a Békési Kosáripari Vállalat volt az ország egyetlen vállalata a kosárfonó szakmában.

Mint a Békés Megyei Népújság 1961 szeptemberi számából kiderül, az üzem létszáma 1952 óta 130-ről 670 főre emelkedett. A békési kosár több mint 10 nyugati országban talált vevőre, Békés községet kosáripari termékeiről nyugati vevői úgy ismerték Chicagóban, San Franciscóban, Brüsszelben, Frankfurtban, Stockholmban és számos más világvárosban, mint hazánkban Kecskemétet a barackjáról vagy Makót a hagymájáról.

Mára a kosárfonás súlya több ok miatt visszaesett ugyan, de azon leszünk, hogy az értékeit megőrizzük az utókornak.


2021-09-12 08:00:00

Múltidéző - Békési ízek

A közelmúltban a Madzagfalvi Napok keretében megrendezett Ízek utcája főzőverseny, a Békés tortája verseny és az október 8-9-i Békési Kolbászvigalom kapcsán kicsit utánaolvastam, hogy milyen ételek, milyen ízek jellemzik városunkat.

B. Szűcs Irén 2005-ben megjelent Békési Ízek című kötetében egész sor érdekességet találtam étkezési kultúránkról, valamint különleges ételekről, például a bagolytüdőről, a vízciberéről, a vitaminrántottáról, a karimáskásáról, az öreglaskáról, az Anyásom pitéjéről vagy éppen a görhepogácsáról, s még folytathatnám a sort.

Akinek ideje engedi, érdemes egy kicsit olvasgatni a városi gasztrotörténeti áttekintésében, és a receptek között, illetve persze akár elkészíteni egy-két kiváló ételt.

Mi pedig azon leszünk, hogy gasztronómiai értékeinket is megőrizzük a jövőnek.


2021-09-05 08:00:00

Múltidéző - Békési Szakképző kiállítása, 1971

Félszáz esztendeje, 1971-ben rendezték meg harmadszor a „Körösmenti Napok”-at.

Az immár hagyománnyá vált kulturális seregszemlének egyik kiemelkedő eseménye településünkön zajlott le. A békési járási művelődési központ házában nyitották meg a három mezőgazdasági szakmunkásképző intézet — a békési, a gyomai és a szabadkígyósi —, illetve a békési 638-as számú Iparitanuló Intézet közös kiállítását.

Nagyon fontosnak tartom, hogy napjainkban az intézmény utódjaként remekül működik városunkban a Gál Ferenc Egyetem Békési Szakképző Iskolája. Az intézményben kiváló munkát végeznek, és a fiatalok oktatása mellett nagyon sokat tesznek Békés közösségért, rengeteg rendezvényen ott vannak, nagyon sokat köszönhetünk nekik.


2021-08-29 08:00:00

Múltidéző - Református tagozat indult

Az 1991/92-es tanévben egyházi tagozattal bővült Békésen az iskolahálózat, a református egyház tagozatos osztályaiban is megkezdődött az oktatás.

Az akkori új tanévben három — egy első, egy ötödik és egy elsőéves gimnáziumi — osztály kezdte meg működését. Az általános iskolában és a gimnáziumban a jelentkezők közül összesen 71-en nyertek felvételt, a gimnáziumi osztályba 31-en, az általános iskola két egyházi osztályában 20—20 gyermek kezdte meg tanulmányait – írta mindezt a megyei napilap 1991. szeptemberében, harminc évvel ezelőtt.

A lap arra is kitért, hogy a békési református egyház fokozatosan szeretne a városban egy iskolacentrumot kialakítani, a volt intézményeiből visszakapni a gimnáziumot és egy általános iskolát, s Szegedi Kis István reformátor szellemében gazdagítani Békés városát, valamint a településen folyó iskolai nevelőmunkát.

Úgy gondolom, hogy az elmúlt harminc évben ezt sikerült is megvalósítani az egyházközségnek. Református presbiterként kiemelhetem, jelenleg is azon dolgozunk, hogy minél jobb, minél korszerűbb körülmények között tanulhassanak az oktatási és nevelési intézményekben a békési gyerekek, fiatalok és a más településről hozzánk érkezők. Több fejlesztésről is be fogunk számolni hamarosan.


2021-08-15 08:00:00

Múltidéző - 13+1 találat

13+1 találatos Békésen

1966 augusztusában, ötvenöt évvel ezelőtt érdekes hírrel találkozhattak az olvasók. A lottó 30. fogadási játékhetén megyénkben egy fogadónak sikerült négyes találatot elérnie. A 111 ezer forintot érő lottó- szelvényt a békéscsabai postahivatal hozta forgalomba. A nyertes eddig még nem jelentkezett.

A totóban az elmúlt vasárnapi forduló nem hozott különösebb meglepetést. Valamennyi eredményt egy magát megnevezni nem kívánó békési fogadónak sikerült telibe találnia. Nyereményének összege — kollektív szelvénnyel játszott — meghaladja a 10 ezer forintot.

Elkészült az elmúlt hónap totó-lottó-mérlege is, Ezek szerint júliusban 12 darab négyes találattal örvendeztette meg Fortuna megyénk lottózóit. A legjelentősebb, 124 ezer forintos nyereményösszeg — ikernégyes találat formájában — Orosházán került kifizetésre. Ezenkívül négyes találatok voltak még Szarvason, Gyulán, Békéscsabán, Mezőberényban és Mezőkovácsházán. A totóban Békéscsabán és Békésen értek el 13+1 találatot. A hónap folyamán totó-lottó-nyereményekre összesen 1 millió 150 ezer forintot fizettek ki megyénk OTP- fiókjai.

Ma is nagyon sokan játszanak városunkban. Ezúton is kívánok nekik sok szerencsét a lottózáshoz és a totózáshoz.


2021-08-08 08:00:00

Múltidéző augusztus 20-a 1991-ben

Augusztus 20-a akkor és most - Harminc éve Koós János, idén Majkáék is fellépnek

Harminc évvel ezelőtt 1991-ben is gazdag programmal készült Békés augusztus 20-ra. A délelőtt kiemelkedő eseménye volt az ökumenikus istentisztelet a református templomban, ahol Révész László baptista lelkipásztor előimája után Beszterczey András református lelkipásztor hirdetett igét, Makovei János pünkösdi lelkipásztor mondott utóimát, az új kenyeret pedig Dénes Zoltán római katolikus plébános szegte meg. Augusztus 20-a alkalmából Kökéndy József, a város polgármestere mondott ünnepi beszédet.

A délutáni program helyszíne a Békés-Dánfoki Ifjúsági Tábor volt, ahol többek között fellépett a Békési Néptáncegyüttes, a Békés Banda kíséretével, műsort adott Koós János, szerepelt Hacsek és Sajó és voltak különböző bemutatók.

Idén az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódva rendezzük meg a Madzagfalvi Napokat, amelyen olyan előadók lépnek majd fel mint Majka, a Republic, Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a gyerekek nagy kedvence, az Alma együttes, s még lesznek meglepetések. Bízom benne, hogy kellemes kikapcsolódást nyújt majd a program mindenkinek.


2021-07-25 08:00:00

Múltidéző Szokolay Sándor látogatása

Negyvenöt évvel ezelőtt, 1976-ban hazalátogatott a nagyszerű zeneszerző, Szokolay Sándor a Békés-tarhosi Zenei Napokra.

A cikknek számomra több szimbolikus jelentése is van napjainkra és a jövőre nézve. Az első fontos üzenet, hogy jelenleg is zajlik a BÉTAZEN szervezése, érezhető az a szimpatikus törekvés, hogy a rendezvénysorozat megújulása és az értékek megőrzése egyszerre valósulhasson meg.

A másik fontos dolog, hogy Bagoly Lászlót a közelmúltban újabb öt évre bízták meg a Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskola vezetésével. Személye garancia a nagyszerű zeneszerző szellemi örökségének továbbvitelére, Szokolay Sándor emlékének méltó megőrzésére.


2021-07-18 08:00:00

Múltidéző - Bálázás

Pillanatkép 45 évvel ezelőttről, 1976-ból.

Aratás után azonnal hozzáláttak a gépek a békési Viharsarok Tsz földjein a szalma bálázásához. A betakarítás utáni kalászosok helyén másodvetésűeket termesztettek.


2021-07-11 08:00:00

Múltidéző, "illatos" aratás Békésen

"Illatos" aratás Békésen – ötven évvel ezelőttről, 1971-ből

„Hazánk legnagyobb virágmag- termelő telepén, Békésen —, ahol 100 fajta egy- és kétnyári virágból fognak magot —, megkezdődött az illatos aratás. Elsőnek a fátyolvirág magja érett aratásra. A gondos kertészek az éréstől függően részlegesen takarítják be a drága aprómagot; A virágmagtermelő- telep új korszerű tisztítógépekkel gyarapodott, így a legkényesebb külföldi vevők igényét is ki tudják elégíteni. Az értékes virágmagvakat helyben tisztítják, csomagolják, s hazai, illetve külföldi célra értékesítik.” - számolt be a fejleményekről a korabeli sajtó.

A kis cikk is mutatja, hogy milyen értékei és tradíciói vannak városunkban a mezőgazdaságnak. Külön köszönet a Békési Kisgazdakörnek, hogy ezt tovább viszik, éltetik és átadják a következő nemzedékeknek.


2021-07-04 08:00:00

Múltidéző - Dánfoki nyár Szikorával

Dánfoki nyár Szikorával

Harminc éve, 1991 júliusában jártunk, amikor városunk ismét egy érdekes és fontos hírrel került be az újságba.

„Nem mondhatók mostanában programszegénynek a Békés megyei hétvégék. Múlt héten a Végvári Esték ’91 mozgatott meg több ezer embert, most a dánfoki táborban kínáltak szórakozási lehetőséget, igaz elsősorban fiataloknak.

A főleg könnyűzenére épülő programok péntek este kezdődtek, s olyan nevek fémjelezték, mint az R-GO, a Moho Sapiens. Ez a két együttes jelentette a legfőbb vonzerőt. Szombat este például mintegy ezren voltak kíváncsiak Szikora Robira és csapatára. A nyári hangulathoz, strandhoz, pihenéshez jól illeszkedő zenei stílus meg is hozta az eredményt, fergeteges koncert

sikeredett. A megyében egyedülállónak mondható próbálkozás a szervezőknek, rendezőknek, rendőrségnek is kisebb fajta vizsga volt, de ezen nagyobb gond nélkül megfelelt mindenki. Bár inkább este, délután történtek a nagyobb események, a tábor, a vízpart napközben is nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújtott, ideális helyszínnek bizonyult. Szatmári László, az egész rendezvény „szellemi atyja”, fő szervezője évről évre rendszeressé szeretné tenni ezt a hétvégét, természetesen mindig más együttessel és bővebb, változatosabb programokkal.” - olvashattuk.

 

Azon dolgozunk, hogy Dánfok minél előbb a méltó helyét foglalhassa el városunk és a térség életében, aktív turizmusában. Ugyancsak törekszünk arra, hogy a helyi programok kellemes időtöltést biztosítsanak településünk lakóinak. Ezt már csak azért is tartjuk lényegesnek, mert nagyon sokan jelezték, hogy szívesen kimozdulnának különböző eseményekre. Ezt a célt szolgálja a SportGödör és a Madzagfalvi Napokba is szeretnénk új színt vinni. Utóbbi rendezvénysorozat programjával hamarosan jelentkezik a kulturális központ.


2021-06-27 08:00:00

Múltidéző - új OTP fiók

Negyvenöt éve reprezentatív OTP-fiók nyílt Békésen

Mintegy negyvenöt éve , 1976. július 8-án csütörtökön új színfolttal gazdagodott Békés: Martincsek László, az OTP Békés megyei igazgatója átadta rendeltetésének a most elkészült OTP-fiókot és totó-lottó-kirendeltséget.

"Nagyon kellett már ez a létesítmény a városnak. Több mint 22 éve, 1954-ben egy szűk kis üzlethelyiségben kezdte meg működését a takarékpénztár, mindössze négyén kezelték a betéteket, melyek összege alig tett ki néhány százezer forintot. Tíz év alatt ez az összeg 15 millió forintra emelkedett, napjainkban pedig már megközelíti a 110 millió forintot. Ez a hatalmas növekedés természetesen több munkával is jár és érthető, hogy szűk lett a régi hely. A város központjában a nemrég elkészült OTP-társasház földszintjén nyílt meg az új fiók, melyben korszerű, kényelmes munkahelyet találnak a dolgozók.

Az OTP nem csak ezzel a társasházzal vette ki részét a városkép alakításából. Eddig kereken 550 saját beruházású társasházi lakást építettek fel és az utóbbi években egyre több OTP támogatású munkáslakás is épült. A városfejlesztési terv értelmében ezt a tevékenységet tovább folytatják, és nem sokára véglegesen kialakul Békés új városközpontja." - írta a korabeli sajtó.

 


2021-06-20 08:00:00

Múltidéző, BÉTAZEN 45 éve

A hét országos jelentőségű zenei eseménye: Békés-tarhosi Zenei Napok.

Újabb érdekes írás 45 évvel ezelőttről, 1976 júniusából. „Harminc évvel ezelőtt új honfoglalók érkeztek a békés-tarhosi Wenckheim-kastélyba, az ének és zenei szakirányú líceum és tanítóképző intézet első diákjai. Az iskola megálmodója, a köröstarcsai születésű Gulyás György ének- és zenetanár, ma a világhírű Debreceni Kodály Kórus Liszt-díjas karnagya, érdemes művész volt. Nyolc évig folytathatták áldásos tevékenységüket, amikor a következetlen értékelés, az országosan is jelentős tevékenységük fel nem ismerése megszüntette az Iskolát. Kodály zenepedagógiai elveit vallották magukénak, és a Mester is elismerően nyilatkozott a tarhosi sikerekről, törekvésekről.

Békés-Tarhosi szellemiségét idézték vasárnap és hétfőn az első békés-tarhosi zenei napok résztvevői: öregdiákok, akik újra eljöttek az ismerős parkba, a zenepavilonba, amelyhez megszámlálhatatlan emlékük fűződik, a meghívottak: Ferencsik János kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, Szokolay Sándor Kossuth-díjas, a Debreceni Kodály Kórus, a Szombathelyi Szimfonikusok, Köröndi György énekművész, az ország és Békés megye közművelődési, művészeti és társadalmi életének számos személyisége.

Vasárnap délelőtt 10 órakor Vámos László, a békési Városi Tanács elnökhelyettese mondott megnyitót a békési művelődési házban, ahol kilenc meghívott kórus vett részt a kórusversenyen, melynek zsűrijében Gulyás György töltötte be az elnöki tisztet, a társelnök pedig Szokolay Sándor volt. A verseny utáni értékelésben Szokolay Sándor dicsérte felkészülésüket, különösképpen kiemelve az alig egy éve alakult és a diákkórusok teljesítményét. A zsűri négy kategóriában hirdette ki a legjobbakat... ”

A fenti idézet is jól mutatja, hogy településünk mennyi kulturális értékkel bír. Fontos feladat, hogy ezeket megőrizzük a jövő számára.

 

2021-06-13 08:00:00

Múltidéző - 50 éve, az érettségire készültek a szegedis diákok

Éppen ötven történt.

„Kollégium. Hűvös szobák, virágos, csupa-fű udvar. A csendet nagy néha hasítja csak fel egy-egy fogak közt szűrt félmondat, még ritkábban sikkanó lánynevetés. Érettségire készülnek a békési Szegedi Kis István Gimnázium és Szakközépiskola negyedikesei. Vállra omló hajjal, szemüvegesen, farmerben és kabalakutyáit szorongatva, könyvbe, füzetbe merülve vagy épp látszólag a semmibe meredve, ablakpárkányhoz dőlve, fűbe heverve vagy asztalra könyökölve...

Két hete túl az írásbelin, a pár nap vagy néhány hét múlva kezdődő szóbeli vizsgára készülnek. Magyarból, történelemből, matematikából mindegyiküknek számot kell adniuk a négy év alatt tanultakról. A gimnazistáknak ezenkívül egy szabadon választott tárgyból, a szakközépiskolásoknak pedig a szarvasmarha-tenyésztés elméletéből és gyakorlatából is.”

Hihetetlen, hogy a járvány milyen mértékben átalakította, mennyire megváltoztatott mindent, így az érettségi menetét és rendjét. Talán jövőre már újra a hagyományos módon vizsgázhatnak a fiatalok.

A korabeli újságcikk emellett azért is fontos, mert Békésről tudósít. Biztos vagyok benne, hogy a városunkban működő oktatási intézmények még sok sikert, számos remek eredmény fognak elérni megyei szinten is.


2021-05-16 08:00:00

Múltidéző - 100 évvel ezelőtti "sportbál"

A békési sportkedvelő ifjúság táncvigalma.

A békési sportkedvelő ifjúság 1921. évi április hó 9-én a sportegyesület felszerelése javára a „Bérház" nagytermében táncvigalmat rendez, melyre a belépődíj személyenkint 25 K, családjegy 60 K. A táncvigalom, mely iránt széles körökben nagy az érdeklődés, este fél 8 órakor kezdődik.

Érdekes, hogy már száz évvel ezelőtt is milyen fontosak voltak az ilyen jellegű rendezvények. Abban bízunk, hogy jövőre talán ismét megtarthatjuk a hagyományos sportbált városunkban.

 


2021-05-09 08:00:00

Múltidéző -kanyarójárvány 100 éve

A békési iskolákban is szünetel a tanítás.

A korbeli sajtó szerint a vármegye több községében szükségessé vált az elemi iskolák bezárása a kanyarójárvány következtében száz évvel ezelőtt. Legutóbb a békési óvodákat és elemi iskolákat zárták be.

A történelem ismétli önmagát, bár az ilyen híreket és eseményeket a legjobb lenne elfelejteni, elkerülni. Abban bízunk mindannyian, hogy amint egy évszázada, most is véget ér a járvány, és visszaáll az élet a rendes kerékvágásba.


2021-04-25 08:09:00

Múltidéző - Csuta György

Harmincöt éve, 1986 áprilisában megyénk kulturális szenzációját Csuta György békési festőművész kiállítása jelentette.

A megyei napilap és például a Magyar Televízió regionális műsora is részletesen számolt be a tárlatról. Csuta György, a Magyar Kultúra Lovagja, Békés díszpolgára alkotásaival, szervezőkészségével, kimagasló személyiségével megkerülhetetlen része városunk, a megye és hazánk képzőművészeti, illetve kulturális életének.

Programunkban nagyon fontos pontként jelöltük meg, hogy művészeink megkapják a városon belül az őket megillető helyet. A pandémia végén megkezdjük ennek az elképzelésnek a pontos kidolgozását.


2021-04-18 08:00:00

Múltidéző - haltelepítés

Száznegyven mázsa halivadékot telepítettek a Körösök vízrendszerébe, köztük a Kettős-Körös békési szakaszába is hatvan évvel ezelőtt.

A gyomai Viharsarok Halászati Termelőszövetkezet fennállása óta még egyik évben sem telepített annyi halat a Körösök vízrendszerébe — élővízbe, a holtágakba és a kisebb tavakba —, mint akkor 1960-ban. 8—10 dekás nemes-pontyból Endrődön, Köröstarcsán, Szanazugban közel 13 mázsát, a későbbi idők során pedig a Fekete-Körösbe és a Kettős-Körös békési szakaszába telepítenek pontyot és ezüst-kárászt. A telepítéshez szükséges halat a halászszövetkezet részben maga nevelte, részben pedig a szajoli, a szarvasi, a biharugrai és még néhány tógazdaságból, halászati szövetkezetből vásárolta. A szövetkezet adatai szerint az idén kereken 140 mázsa 3— 10 dekás nemes-ponty és kárász-ivadékot helyeznek a Körösök vízrendszerébe.

Térségünk életében egyre meghatározóbbá válik a horgászat napjainkban. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége folyamatos haltelepítései a helyi egyesületek karakteres munkájával kiegészülve egyre népszerűbbé teszik ezt a hobbit. A Körösök vidéke már nemcsak a helyi, hanem az ország más részeiről érkező pecások körében is egyre kedveltebb.


2021-04-11 08:00:00

Helytörténet - Fáy utcai lakásépítés, Széchenyi téri építkezés

Ötven évvel ezelőtt, 1971 márciusában harangozták be, hogy összetett lakásépítési program kezdődik városunkban.

„Ebben az évben 34 lakás épül állami beruházásból. A Fáy utcában 4 és 5 szintes épületeket terveznek. Itt kap helyet egy presszó, s az élelmiszerbolt is. Tíz lakás építkezéséhez a rendőrség, a tanács, s más állama szervek is betársultak. Áprilisban kezdik az építkezést a Széchenyi téren. A többszintes épülettömbben 18 lakás, a földszinten pedig a megyei élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat áruháza lesz. Az év második félében a piactéren is megkezdik a munkát Itt egy 24 lakásos épülettömb épül majd, a földszinten pedig a GELKA, az építőipari ktsz, s a vegyesipari ktsz üzlethelyiségei lesznek. Ugyancsak a Széchenyi téren 1972-ben látnak hozzá a 32 lakás és az Univerzál modem áruházának építéséhez.

Az utóbbi öt-hat évben egyre nagyobb az érdeklődés az OTP- társasházak iránt A III. ötéves tervben 146 OTP-lakást adtak áit, a Petőfi utcában. A IV. ötéves tervben tovább bővítik az

OTP lakásépítési programot A! Békési Építőipari Ktsz, a községi tanács és az OTP megyei igazgatósága megállapodást kötött 220 OTP-lakás építésére. A társasházak felépítésének költsége megközelíti a 100 millió forintot. A szanálás összege is jelentős. Annak ellenére, hogy a legtöbb kisajátításra kerülő épület állami tulajdonban van, bérlőit a tanácsnak kell kártalanítania. A felmérés szerint ez az összeg ötmillió forint körül; mozog.

Egy évvel korábban a belvízkárok miatt 350 új lakás építése és 300 lakás helyreállítása vált szükségessé. Az anyaghiány viszont nagymértékben akadályozta a munkákat. A téglahiány közel hárommillió volt. Az 1971. év első negyedében a békési TÜ-ZÉP-telep csupán egymillió téglát kapott. Az építőipari ktsz naponta 50 ezer téglát használ fél. A békési téglagyár napi termelése viszont csupán 35 ezer darab.”

A közelmúltban mi is beszámolhattunk arról, hogy ha nem is ilyen mértékben, de új lakások épültek városunkban, illetve több lakást is felújítottunk. Azon dolgozunk, hogy a következő fejlesztési ciklusban, ha lehetőség lesz rá, újabb ilyen jellegű beruházások valósulhassanak meg.


2021-04-05 08:00:00

Helytörténet - kosárfonás 60 éve

Vannak dolgok, amelyek úgy tűnik örök érvényűek egy település életében.

Ilyen a békési kosárfonás is. Számomra nagyon érdekes, hogy a megyei napilap 60 évvel ezelőtt színes, képes riportot közölt a kosárfonás hagyományairól, mestereiről, több olyan gondolatot is megfogalmazva, amelyek ma is aktuálisak lehetnének. Hat évtizede történt mindez, amikor Európa keleti és nyugati fele még több szempontból is távol esett egymástól, a helyi kosárfonás kiválóságainak köszönhetően azonban Belgiumból is akadt érdeklődés a békési termékek iránt.

Azt hiszem, a kosárfonás terén vannak még adósságaink. Meg kell találnunk a helyét ennek a remek, de nagyon nehéz mesterségnek városunk értékei között, még jobban propagálnunk kell a különleges termékeket, hiszen Békés egyik nevezetességéről van szó.


2021-03-28 08:56:00

Barta István Zoltán SOS diszkontja

Kreativitás, mai szóval innováció és segíteni akarás – 1992-ben nyitotta meg az SOS Diszkontot Békésen Barta István Zoltán.

Barta István Zoltán 1992-ben, friss vállalkozóként alapította meg a boltot, ami nagyon sikeres lett, az országos médiumok is beszámoltak a kezdeményezésről. Mint azt Zoli egy korábbi interjúban elmondta, a lényege az volt, hogy 200 forintos tagdíj ellenében beszerzési, sokszor önköltségi áron lehetett nála vásárolni a legfontosabb termékeket, túlnyomórészt élelmiszereket, csak a munkanélküli könyv kellett hozzá és a dolog évekig remekül működött.

Számomra nagyon fontos, hogy Békésen mennyi remek ötlet születik, mennyi kiválóan gondolkodó ember él. Ezek egyike Barta István Zoltán, akinek egyébként nem az egyetlen kezdeményezése, ami később nagyon kinőtte magát.


2021-03-21 08:05:00

Rekord mennyiségű tojás fogyott hatvan éve húsvét előtt

Hatvan esztendeje, 1961-ben 30 éve nem tapasztalt rekord tojásforgalmat tapasztaltak a vidéki piacokon

A húsvét előtti napokban felfrissült, megváltozott a piacok szokásos téli arculata a megye városaiban, falvaiban. A tej, tejtermék, szárazbab, borsó, burgonya, és egyéb téli eledelen kívül vitamindús zöldségféléket: retket, salátát is árulnak. Pirosra füstölt, gömbölyű sonkák „kínálgatják magukat” a háziasszonyok kosaraiból, és szinte messzire fehérük a piac a sok tojástól. A Békéshez tartozó rosszerdei tanyavilágban például egy délelőtt 17 ezer tojást vett át a földműves-szövetkezeti felvásárló. A békéscsabai Baromfi-feldolgozó Vállalat egyik gépkocsija egyetlen piaci napon öt termelőszövetkezeti községben 100 ezer friss tojást vásárolt fel. Kolozsi Kálmán felvásárló kijelentette: „30 éve dolgozom ebben a szakmában, de napi 60 ezernél nagyobb tételre nem emlékszem.”

Az újság tudósítása is mutatja, hogy vannak dolgok, amelyek állandóak. Ilyen a helyi termelők fontos szerepe. Mindent megteszünk azért, hogy ezeket a városunkban dolgozó kiváló szakembereket népszerűsítsük.

 


2021-03-14 08:00:00

Árvíz 140 éve

Száznegyven éve óriási, többhetes küzdelmet folytattak a békésiek az árvízzel, Budapestről mentőcsónakok is érkeztek.

1881 márciusában már tizennégy napja folyamatosan küzdöttek a fenyegető veszéllyel településünkön.

„Éjjel nappal a víz partján dolgoznak munkások és sikerült is megmenteni városunkat s már azt is véltük, hogy tul vagyunk a veszélyen, mivel mind bel- mind pedig a külső vizünk apadásnak indult s daczára ennek 15-én arról értesittettünk, hogy a Körös-Tarcsán kirohanó viz 1800 méter szélességben ömlik Békés felé. Kormánybiztos ur azonnal rendeletet adott ki, hogy 16-án reggelre mintegy 1500 munkás állíttassák ki a viz elé s készítse a védő gátat, melyet Szeghő Atilla mérnök ur javaslata előkészít — ezt két nap alatt az itt levő utász katonák Begedelmével hangyaszorgalmú lakosaink meg is csinálták s most már erről a részről mentve volnánk, hacsak ujabb áradat nem jön közbe. Városunk másik részét — a gyulai részt is sikerült megmenteni, de a gyulaiak nem voltak eléggé vigyázók, a határgátat keresztül törte s igy a békési Maró s Kászmán nevezetű földrészünket borította el az ár — e szerint tehát körül vagyunk véve vizzel mindkét oldalról; de városunk még áll. Szántóföldjeink azonban körülbelül 20,000 hold terűlet viz alá került és hasznavehetetlenné vált. Budapestről mentő-csolnakok érkeztek. Adja Isten hogy ne legyen reá szükségünk ! Időnk csendes és tiszta, mi a vizek apadását nagyban elő fogja segíteni.” - így szólt a korabeli tudósítás.

A Békésmegyei közlöny beszámolt arról is, hogy nem sokkal később Hieronymi Király államtitkár megyénk három lelkes képviselője, névszerint Irányi Dániel, gr. Wenckheim Frigyes és Zsilinszky Mihály urak által kísérve, meglátogatta és megvizsgálta az árvíz által sújtott községeket. Szerdán éjjel indulva Szegeden és (Csaban keresztül Gyulára érkeztek, hol Beliczey István főispán ő méltóságától — a ki a vész kezdete óta állandóan Gyulán lakik s központját képezi az óriási vízvédelmi munkálatoknak, — továbbá a műszaki közegektől kellő tájékoztatást nyerve, előbb a Nagycsatornát, és a Fejér-Köröst, majd a város védelmi vonalait szemléltek meg. Aztán az államtitkár a Csohoshoz rándult ki, a hol saját szemeivel meggyőződött, hogy a lezárt péli zsilip biztonsági hivatását "bűnös kezek" ismételten meghiúsították az Élővíz csatorna partjának több rendbeli átvágása által, minek következtében a viz csak úgy tódúlt a csatornába, mintha a zsilip nem is léteznék; az átvagásoK befogását azonnal elrendelte, mi által a pár nappal előbb beállott áradást az élőviz csatornába megszüntette. Gyuláról a társaság kocsikon Békésre ment, s ott a kormánybiztos és a műszaki közegek által tájékozást nyerve, zord időben bejárta a legveszélyesebb pontokat. Az államtitkár később elismerően szólt a Békésen végzett védekezésről.


2021-02-28 14:55:00

Kincset találtak!

Kincset találtak 1971. június 9-én született a következő az újságcikk.

Azon a napon, amikor a Békés Megyei Népújság a címlapján számolt be arról, hogy szovjet űrkutatás bejelentette az első ember tervezte, a Föld körül tartósan keringő űrállomás létrehozását. A lap emellett beszámolt arról, hogy növénytermesztési vándorfórumot tartottak Szarvason, és arról is, hogy magyar—NSZK koprodukcióban Latinovics Zoltán, Psota Irén és Huszti Péter főszereplésével filmet forgatnak a Csárdáskirálynőből. Megtudhattuk, hogy másnap véradó napot rendeztek a csabai kórházban, ahogy azt is, hogy egyik alapvető táplálékunk a tej.

Ezen a napon a megyénk idegenforgalmi nevezetességeit bemutató sorozatban részletesen írtak a békési gyógyvízről.

„Kevesen gondolták négy évtizeddel ezelőtt, hogy milyen kincset találtak Békésen, az Asztalos utcában dolgozó kútfúrók. Ivóvizet kerestek a környék lakói részére, de „csak” barnás színű, jódos, termálvíz került a felszínre. Kútfejet sem készítettek a fúráshoz, hagyták szabadon elfolyni a vizet. Ma már nem lehetne megmondani, ki volt az első, aki felfedezte az elvezető árok iszapjának gyógyító hatását. Tény az, hogy a békési kút híre hamar elterjedt. Egyre többen jöttek távoli vidékről is a csodálatos vízhez. Később gőzfürdő épült a gyógyvíz értékeinek kihasználására, amelyet mar télen is felkereshettek a vendégek.

Nem készült pontos statisztika az itt megfordult betegekről, de csak tízezrekkel lehetne mérni azon emberek számát, akik a békési alkalikus hévíz segítségével nyerték vissza egészségüket. Egy időben valóságos zarándokhelye volt a békési fürdő a mozgásszervi bántalmakban szenvedőknek. Orvosi ellenőrzés mellett a víz ivókúrára is kitűnően hasznosítható Különösen eredményes az idült légzőszervi megbetegedések, magas vérnyomás, valamint gyomorfekély és gyomorsav túltengés gyógyításában is.

Néhány évvel ezelőtt friss lendületet kapott Békésén a fürdőélet, amikor a kád- és gőzfürdő mellett új strandot nyitottak. Ma 1200 személyes öltöző, ülőpados gyógymedence, gyermekpancsoló, termál medence és egy 33 méteres. nyolcpályás úszómedence várja a vendégeket. A strandolok ellátását egy pékárubolt és a Vashalom vendéglő biztosítja.”


2021-02-21 20:22:00

Öt tűz tíz nap alatt

Száznegyven éve, 1881-ben Békésen gyakori tüzesetek fordultak elő. Tíz nap leforgása alatt három is történt, amelyek következtében öt ház égett el.

1881-ben Békésen gyakori tüzesetek fordultak elő. Tíz nap leforgása alatt három is történt, amelyek következtében öt ház égett el, „nevezetesen aug. 26-án Jakucs Sándor és Blau Lipóté, aug. 31-én id. Hídvégi Gergelyé és szept. 7-én Kelemen Sándor és Hídvégi Gergely házai égtek el. A két előbbi tüzeset éjjel, az utóbbi pedig nappal történt s mint a hír beszéli, ezen legutóbbit kisgyermekek gyújtották volna fel — játszadozván gyufákkal.” 


Egyéb (további) tartalmak szűrés és dátumválasztás alapján...

Postacím


Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.